EU praat met regering Palestijnen min Hamas

De Europese Unie gaat het gesprek aan met gematigde krachten binnen de onlangs gevormde Palestijnse regering van nationale eenheid. Contacten met Hamasministers worden gemeden zolang hun organisatie weigert de staat Israël te erkennen en het gebruik van geweld niet officieel afzweert.

Tot deze gezamenlijke opstelling hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken dit weekeinde besloten in het Duitse Bremen. De Europese hulp aan de Palestijnen zal nog niet via de regering worden overgemaakt maar rechtstreeks aan de instellingen waarvoor het geld is bedoeld. Tot deze constructie werd vorig jaar besloten nadat een Hamasregering aan de macht was gekomen.

De Europese Unie was aanvankelijk verdeeld over de vraag hoe met de nieuwe Palestijnse regering moest worden samengewerkt. Frankrijk wilde de relaties volledig herstellen, terwijl Nederland juist zo min mogelijk contact met de regering wilde hebben omdat Hamas daarin vertegenwoordigd was. De EU heeft nu gekozen voor een pragmatische benadering. De afgelopen weken hebben verscheidene Europese ministers al contact gehad met hun Palestijnse ambtgenoten. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen had het zaterdag in Bremen over „een prudente omgang”.