Een werkkamer op de Wallen

Deze foto is afgelopen zaterdag gemaakt, tijdens de open dag op de Amsterdamse Wallen. De bedrijven op de Wallen gooiden de deuren open, bezoekers konden zien hoe de werkomgeving van een prostituee eruit ziet, een kijkje nemen achter de schermen van onder meer sekstheater Casa Rosso en een peepshow bijwonen. Voor de Bananenbar stond een lange rij, zo meldde persbureau ANP. Nederland, Amsterdam ,31-3-2007 Open dag op de Wallen. Een kamer van een prostituee. Foto Maarten Hartman Hartman, Maarten

Zo ziet een peeskamertje er dus uit.

Deze foto is afgelopen zaterdag gemaakt, tijdens de open dag op de Amsterdamse Wallen. De bedrijven op de Wallen gooiden de deuren open, bezoekers konden zien hoe de werkomgeving van een prostituee eruit ziet, een kijkje nemen achter de schermen van onder meer sekstheater Casa Rosso en een peepshow bijwonen. Voor de Bananenbar stond een lange rij, zo meldde persbureau ANP.

„We willen mensen laten zien dat we geen criminele organisatie zijn. Zo’n open dag is heel goed. Bezoekers komen sceptisch binnen, maar als we uitleggen wat we doen, zien ze dat we gewone leuke meiden zijn en dat het allemaal niet zo ordinair is”, zei een vrouw die werkzaam is op de Wallen.

Tijdens de instuifdag werd ook het standbeeld Belle onthuld. Het bronzen kunstwerk, op het Oudekerksplein, is een ontwerp van Els Rijerse en vormt een eerbetoon aan alle prostituees in de wereld. Volgens Mariska Majoor, ex-prostituee en oprichtster van het Prostitutie Informatie Centrum (PIC), dat de open dag organiseerde, wil met het beeld respect afdwingen voor sekswerkers, ongeacht of ze vrijwillig of gedwongen het oudste vak ter wereld uitoefenen. „Prostituees worden zo negatief bekeken door hun omgeving, en dat is in sommige gevallen nog zacht uitgedrukt”, zei ze tegen het ANP. „Ze worden verkracht door de politie, hun kinderen worden afgenomen, of ze worden verstoten door hun familie. Er is een groot gebrek aan respect.”