een weekeinde vol voetbal

Door met 3-0 van FC Utrecht te winnen plaatste FC Twente zich voor de play-offs voor een plek in de voorronde van de Champions League. De ploeg is met nog vier duels te spelen niet meer te achterhalen door Heerenveen, de nummer zes van de ranglijst. Trainer Fred Rutten bleef bescheiden. „We hebben nog niets tastbaars in handen. Mensen mogen me feliciteren, maar dan wel met de overwinning van vandaag. Verder niet.”

Ajax-aanvoerder Jaap Stam is tijdens de door zijn ploeg gewonnen wedstrijd tegen Heracles (3-0) uitgevallen met een hamstringblessure. Trainer Henk ten Cate heeft goede hoop dat hij tijdens de resterende vier competitiewedstrijden toch over de verdediger kan beschikken. „Volgens mij viel het wel mee”, stelde de oefenmeester. Pas na 24 uur kunnen we een goede diagnose stellen.”

Feyenoord-trainer Erwin Koeman gaf in Gelredome toe dat het voetbal van beide kanten „heel schraal” was. „Maar met 1-0 winnen bij Vitesse is prima. Dan heb je het gewoon goed gedaan.” Koeman toonde zich ook tevreden over doelman Henk Timmer en spits Pierre van Hooijdonk. „Henk heeft sterk gespeeld en vooral in de beginfase uitstekende reddingen verricht. Hij heeft voor de derde keer op rij de nul gehouden. Pierre schoot die bal er knap in. Dat doet hij toch maar mooi weer. Hij heeft zijn waarde nogmaals bewezen.”

Trainer Louis van Gaal van AZ was na het thuisduel met RKC (2-0) bijna even plichtmatig in zijn commentaar als zijn spelers de voorgaande 90 minuten in de wedstrijd. Van Gaal constateerde dat er te weinig kansen waren gecreëerd. Maar over één ding was hij wel te spreken. „Het is de vierde wedstrijd op rij dat we de nul hebben gehouden.”

Liverpool is door een ruime 4-1 zege op Arsenal de Londense ploeg gepasseerd in de Engelse Premier League. Peter Crouch, die de voorkeur kreeg boven Dirk Kuijt, scoorde drie keer op Anfield Road. De tegenstander van PSV in de kwartfinales van de Champions League nam zoete wraak op de drie pijnlijke nederlagen eerder dit seizoen tegen Arsenal (FA Cup, League Cup en competitie). Koploper Manchester United boog een 1-0 achterstand tegen Blackburn Rovers om tot een 4-1 overwinning.

Salomon Kalou heeft Chelsea van een pijnlijke nederlaag tegen Watfort behoed. De ploeg uit Londen leek de jacht op een een nieuwe landstitel definitief op te moeten geven na een frustrerende wedstrijd tegen de hekkensluiter. Negentig minuten lang wist de ploeg van coach Mourinho niet te scoren. Totdat in blessuretijd Andrej Sjevtsjenko een pass gaf die Kalou feilloos raak kopte. Chelsea staat nog altijd tweede met zes punten minder dan Manchester.

Internazionale blijft winnen in Italië. De koploper versloeg Parma met 2-0, door treffers van oud-Ajacied Maxwell en Hernan Crespo. De voornaamste concurrenten verspeelden punten. AS Roma speelde gelijk tegen AC Milan (1-1), Palermo tegen Torino (0-0). Na de 25ste zege in de Serie A van dit seizoen heeft Inter nu een voorsprong van 20 punten op de Romeinen.

Door een treffer in de laatste minuut heeft Girondins Bordeaux in Frankrijk de finale om de Coupe de League gewonnen van Olympique Lyon. Het enige doelpunt in het duel in het Stade de France van Parijs kwam op naam van Henrique.

Roy Makaay zette zijn ploeg Bayern München al na drie minuten op een 1-0 voorsprong tegen koploper Schalke 04, na een pass van teamgenoot Mark van Bommel. Het was zijn honderdste doelpunt voor de Duitse club. In het eigen stadion won Bayern overtuigend met 2-0. De nummer twee van de Bundesliga Werder Bremen kon niet volledig profiteren van de misstap van Schalke. De tegenstander van AZ in de kwartfinale om de UEFA Cup speelde uit bij Energie Cottbus gelijk (0-0). Hamburger SV is uit de degradatiezone na een zege op VfL Wolfsburg (1-0). Joris Mathijsen, Nigel de Jong en Rafael van der Vaart stonden in de basis bij de ploeg van coach Huub Stevens, bij Wolfsburg verschenen Kevin Hofland en Tommie van der Leegte aan de aftrap.

Barcelona heeft in de Spaanse competitie Deportivo La Coruna verslagen. In het eigen Nou Camp werd het 2-1 voor de formatie van coach Frank Rijkaard. Valencia blijft in het spoor van Barça. In een aantrekkelijk duel won de nummer drie van Barcelona’s stadsgenoot Espanyol, 3-2. Ook Real Madrid pakte drie punten. De ploeg won uit met 1-2 van Celta de Vigo. Ruud van Nistelrooy maakte namens Real de openingstreffer.