Democraten uit regering Roemenië

Premier Calin Tariceanu heeft vandaag een voorstel voor een nieuwe regeringscoalitie naar het parlement gestuurd, na gisteren alle acht ministers van de Democratische Partij van president Traian Basescu te hebben ontslagen.

Het politieke debat in Roemenië staat al maanden in het teken van een bittere strijd tussen de premier en de president, die elkaar over en weer van bedrog en leugens beschuldigen. Tariceanu verklaarde een einde aan de crisis te willen maken door zijn Nationaal-Liberale Partij een regering te laten vormen met de partij van de Hongaarse minderheid UMDR. Die minderheidscoalitie zal waarschijnlijk worden gesteund door de ex-communistische Sociaal-Democratische Partij.

Onder de acht ontslagen bewindslieden is ook minister van Justitie Monica Macovei. De internationale gemeenschap ziet haar als een van de belangrijkste hervormers van het land. Volgens Roemeense media wordt Macovei opgevolgd door de 29-jarige Tudor Chiuariu, op dit moment leider van het departement dat fraude en corruptie moet aanpakken. (AFP, Reuters)