De zaak-H. en weer wat voetbal in de Goede Week

1Eindelijk! De rechtszaak tegen Willem H. begint vandaag. Lees er alles over op de pagina’s 4 en 5. Verdachte hangt 12 jaar cel boven het hoofd. Deze zaak behandelt de beschuldigingen van afpersing. Daarnaast loopt er nog een apart onderzoek naar de betrokkenheid van verdachte bij liquidaties in de onderwereld. Als die verdenking hard kan worden gemaakt, zou verdachte levenslang kunnen worden opgelegd.

Het H.-proces zal waarschijnlijk tot eind juni duren. Het interessantste onderdeel van het proces, de afpersing van Endstra, begint naar verwachting op 23 april.

Er zijn deze week nog andere aansprekende rechtszaken, tegen de van medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden (Irak) beschuldigde Frans van A., die in december 2005 vijftien jaar opgelegd kreeg door de rechtbank, en tegen ‘topcrimineel’ (verdacht van drugs- en wapenhandel) Mink K.

2Alsof het kabinet niets beters te doen heeft: dinsdag is er in de Eerste Kamer een debat over de regeringsverklaring. Het is de eerste keer dat de senaat met een nieuw kabinet over de regeringsverklaring spreekt, tot nu toe ging alleen de Tweede Kamer daarover in debat met de premier. „Ik zit nu 24 jaar in de Eerste Kamer en heb deze gewoonte altijd heel vreemd gevonden, want een regeringsverklaring is gericht aan de Staten-Generaal, dus aan zowel de Tweede als aan de Eerste Kamer”, zegt fractievoorzitter Schuurman van de ChristenUnie op de site van de senaat.

3Ja hoor! Wéér voetbal deze week. Kwartfinales van de Champions League: dinsdagavond speelt PSV thuis tegen Liverpool. De andere wedstrijden zijn AC Milan-Bayern München (ook dinsdag), AS Roma-Manchester United en Chelsea-Valencia (allebei op woensdag). De returns zijn volgende week. Als PSV doorgaat, speelt het tegen Chelsea of Valencia. Donderdag speelt AZ tegen Werder Bremen in de kwartfinale van de UEFA Cup.

4Vrijdag is het Goede Vrijdag, de dag waarop christenen de kruisiging van Jezus Christus herdenken. Zondag begint het Paasfeest, waarop wordt gevierd dat Jezus is verrezen uit de dood. Deze week, met Palmzondag (gisteren), Witte Donderdag en Stille Zaterdag, wordt ook wel Goede Week of Stille Week genoemd.

Op vrijdag verschijnt nrc.next gewoon, op maandag (Tweede Paasdag) is er geen krant.

Verder deze week, niet vergeten:

dinsdag zegent kardinaal Simonis de bloemen die worden gebruikt bij de Paasviering in het Vaticaan komend weekeinde;

dinsdag zijn er weer HOI-cijfers: de oplagecijfers van onder andere kranten, over het vierde kwartaal van vorig jaar van Het Oplage Instituut.

Samenstelling: Peter Leijten