Crisis in Oekraïne na demonstraties

President Joesjtsjenko van Oekraïne heeft vanochtend gedreigd het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven als er geen oplossing komt voor het politieke conflict dat Oekraïne al maanden in de greep houdt. Vandaag overlegt Joesjtsjenko met de fractieleiders over de crisis.

De strijd tussen de pro-Westerse Joesjtsjenko en de pro-Russische premier Janoekovitsj laaide dit weekeinde op, toen tienduizenden aanhangers van beide kanten protestacties organiseerden in het centrum van Kiev.

Onder leiding van de ’oranje’ oppositieleidster Joelia Timosjenko riepen circa zeventigduizend pro-Westerse Oekraïeners op tot nieuwe verkiezingen.

Aanhangers van de premier zetten ondertussen een kamp van tweehonderd tenten op in het park rondom het parlementsgebouw. Zij riepen de president op het parlement juist niet te ontbinden.

Timosjenko dreigde met een herhaling van het massaprotest van 2004, dat leidde tot de Oranje Revolutie. Daarin won Joesjtsjenko uiteindelijk het presidentschap van Janoekovitsj, die volgens de oppositie onrechtmatig de verkiezingsoverwinning had opgeëist. Doordat Joesjtsjenko de daaropvolgende parlementsverkiezingen verloor, moest hij Janoekovitsj accepteren als premier.

Janoekovitsj heeft op dit moment steun van 260 van de 450 Oekraïense parlementariërs. Als hij meer dan de helft van het parlement achter zich krijgt, kan hij presidentiële veto’s ongedaan maken en wijzigingen aanbrengen in de grondwet. (AP, Reuters)