Criminele carrière

1987: Willem Holleeder en Cor van Hout worden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor de ontvoering van Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer.

1999: Willem Endstra investeert voor Willem Holleeder en John Mieremet in vastgoed.

2001: John Mieremet komt volgens het dossier zwaaiend met een pistool het kantoor van Endstra binnen. Hij wil zijn geld terug.

Zomer 2002: Endstra wordt publiekelijk in verband gebracht met de georganiseerde misdaad na publicatie van de ‘bankjesfoto’ waarop hij naast Holleeder zit. Vlak daarvoor verklaarde Mieremet in De Telegraaf dat Willem Endstra „de bankier van de onderwereld is” en „Willem Holleeder is zijn bewaker”.

December 2002: Willem Endstra zou op het kantoor van Bram Moszkowicz aan de Herengracht worden bedreigd door Holleeder en Maruf M. Endstra moet betalen.

24 januari 2003: Cor van Hout (45), met wie Holleeder inmiddels gebrouilleerd is geraakt, wordt doodgeschoten.

2003: Willem Endstra moet regelmatig verschijnen in het Amsterdamse Bos, waar Holleeder hem zou bedreigen. Endstra zou tientallen miljoenen aan Holleeder en Mieremet overmaken.

17 mei 2004: Willem Endstra wordt voor zijn kantoor aan de Apollolaan 109 doodgeschoten.

18 mei 2004: Het Openbaar Ministerie opent naar aanleiding van de moord op Endstra twee onderzoeken. Onder de codenaam Enclave onderzoekt het Amsterdamse parket de moord op Willem Endstra. Onder de codenaam Kolbak onderzoekt het Landelijk Parket afpersing van vastgoedhandelaren.

12 september 2004: Bram Zeegers, juridisch adviseur van Willem Endstra, meldt zich als getuige bij het Landelijk Parket. Zijn verklaringen zijn de eerste doorbraak in het onderzoek.

Najaar 2005: dodelijk herfst in de Amsterdamse onderwereld. In drie dagen tijd worden ‘onderwereldadvocaat’ Evert Hingst, crimineel kopstuk en hoofdverdachte van de afpersing van Endstra John Mieremet en hasj- en vastgoedhandelaar Kees Houtman doodgeschoten. De drie hebben een ding gemeen: ze zijn goed op de hoogte van de activiteiten van Willem Holleeder.

19 januari 2006: In Montenegro wordt Serge Miranovic vermoord, volgens justitie een van de voormannen van Holleeder. Grootste tegenstrever in de Amsterdamse onderwereld: de Joegoslaaf Josic.

30 januari 2006: Willem Holleeder wordt op de ringweg A10 klemgereden door een arrestatieteam. Hij wordt samen met dertien andere verdachten beschuldigd van afpersing.

20 april 2006: Kroegbaas Thomas van der Bijl wordt vermoord voor zijn Café de Hallen. Van der Bijl sprak al enige tijd met de politie en zou als anonieme bedreigde getuige een verklaring afleggen tegen Willem Holleeder.

Zomer 2006: Schutters en vermeende opdrachtgevers van de moord op Van der Bijl worden opgepakt. De schutters hebben bekend de moord te hebben gepleegd in opdracht van Fred R. en Jesse R., twee mannen uit de kring rond Willem Holleeder.

Kerst 2006: Justitie arresteert drie personen die worden verdacht van de moord op Willem Endstra, onder wie mogelijk de schutter.

Foto’s: Anefo, Quote, Maurice Boyer, HH