Clinton haalt recordbedrag op

Hillary Clinton heeft in de eerste maanden van dit jaar een recordbedrag van 26 miljoen dollar opgehaald voor haar campagne om in 2008 de Democratische presidentskandidaat te worden. Daarnaast maakte Clinton 10 miljoen dollar over uit de campagnekas die ze in november aanwendde voor haar herverkiezing tot senator voor de staat New York. Dit maakte haar team gisteren bekend.

Nog nooit haalde een politicus in deze fase van de campagne zo’n hoog bedrag op. Het vorige record was in handen van de Democraat Al Gore. Die haalde in het eerste kwartaal van 1999 8,9 miljoen dollar op. Het absolute record in een kwartaal staat op naam van de huidige president Bush. Hij haalde in het derde kwartaal van 2003 zo’n 50 miljoen dollar op, ofschoon hij toen bij de Republikeinse voorverkiezingen niet eens een uitdager had.

Kandidaten voor het presidentschap zijn wettelijk verplicht elk kwartaal openheid te geven over hun campagnegelden. De uiterste datum om een overzicht te geven over de eerste drie maanden van dit jaar is 15 april 2007. Behalve Clinton maakte ook de Democratische oud-senator John Edwards bekend hoeveel hij ophaalde. Met 14 miljoen dollar verbreekt ook hij Gore’s record. Democraten als Bill Richardson (6 miljoen), Chris Dodd (4 miljoen) en Joe Biden (3 miljoen) bleven hierbij ver achter.

In de peilingen neemt Edwards een derde plek in, achter Clinton en de eveneens kansrijke Democraat senator Barack Obama uit Illinois. Obama wilde gisteren nog niet zeggen hoeveel hij heeft opgehaald. Ook de Republikeinse kandidaten wachten nog.(Reuters)