Brons voor zwemsters Dekker en Veldhuis

Zwemster Marleen Veldhuis had gisteren op meer dan brons gehoopt op de 50 meter vrije slag; Inge Dekker begroette haar derde plaats op de 50 meter vlinderslag juichend. Twee bronzen medailles, twee verschillende gezichten.

De Nederlandse zwemploeg besloot de WK in Melbourne daarmee met vijf medailles, maar geen goud.

Veldhuis (24,70), die gisteren eindigde achter de Australische wereldkampioen Libby Lenton (24,53) en de Zweedse sprinter Thérèse Alshammar (24,62), was duidelijk teleurgesteld over de kleur van haar derde WK-medaille. „Ik had gewoon eerste willen worden”, zei de 27-jarige Veldhuis, die eerder tijdens het toernooi met de estafetteploeg brons had gewonnen op de 4x100 meter vrij, en zilver op de 100 meter vrij. Waar het aan lag, wist ze niet. „Ik was niet zenuwachtig voor de finale. Ik weet het gewoon niet.”

Ook op de 100 meter vrij was ze verslagen door de 22-jarige Lenton, die met vijf gouden medailles de koningin van Melbourne werd.

Twee jaar geleden, tijdens de WK in Montreal, had Veldhuis nog zilver gehaald op dit nummer. „Ik baal nu wel, maar heb geen slecht toernooi gedraaid. Ik heb op elke afstand een medaille gehaald.”

In januari verraste ze in Antwerpen vriend en vijand met haar 24,37 op de 50 vrij, de tweede tijd ooit op dit nummer, en een fractie boven het wereldrecord van Inge de Bruijn (24,13).

Maar gisteren zat het er niet in, volgens haar coach Jacco Verhaeren omdat ze te gretig was en te weinig op haar techniek vertrouwde.

Inge Dekker was wel blij met haar bronzen medaille, zaterdag. Het betekende haar eerste individuele medaille op een mondiaal toernooi. Vorige week had ze al brons gehaald met de estafetteploeg (4x100 vrij). „Ik vind het heel speciaal dat ik hier bij de WK bij de top hoor”, zei ze na afloop. De 21-jarige Dekker liet zaterdag vooral aan zichzelf zien dat zij ook goede finales kan zwemmen. Door zenuwen had zij eerder in de week op de 100 vlinder haar kans op een medaille verspeeld. „Ik ben nu redelijk rustig gebleven en ik heb niet te veel aan de finale gedacht. Ik heb ’s ochtends in de stad chocolademelk gedronken”, zei ze.

Met een race in 26,11 seconden zwom Dekker een persoonlijk record, maar zij moest de Zweedse Alshammar (25,91) en de Australische Danni Miatke (26,05) voor zich dulden. „Ik moet gewoon veel finales zwemmen”, zei Dekker. „Ik moet niet te veel denken dat alles ervan afhangt. Als je veel finales zwemt, weet je dat de wereld gewoon doordraait.”