Britten overleggen met Iran over marinemensen

Groot-Brittannië en Iran hebben „direct bilateraal contact” over de Britse marinemensen die in Iran wordt vastgehouden. Dat zei de Britse minister van Defensie Des Browne gisteren. „We willen deze zaak zo snel mogelijk en op diplomatieke wijze op te lossen”, aldus de minister tegenover de BBC. Hij weigerde details te geven over het contact met Iran.

De Iraanse minister van Defensie Manouchehr Mottaki zei dat Iran wacht op een „verandering in de houding” van Groot-Brittannië en een „gematigde benadering”. Hij bevestigde tegenover de Iraanse staatstelevisie dat hij een brief van de Britse ambassade heeft gekregen over de vijftien marinemensen die anderhalve week geleden door Iran werden gevangengezet, omdat ze zich in Iraanse wateren zouden hebben begeven. Maar volgens de Britse regering waren de marinemensen juist in Iraakse wateren.

De Amerikaanse president George Bush heeft zaterdag voor het eerst gereageerd op de crisis tussen Iran en Groot-Brittannië. Hij noemde de arrestatie van de Britse marinemensen „onvergeeflijk” en sprak zijn steun uit voor de Britse regering in de crisis. „Ik geef mijn steun aan de regering van Tony Blair om dit conflict op een vreedzame manier op te lossen”, aldus Bush. Hij omschreef de Britse militairen als gijzelaars, een verwijzing naar de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Teheran na de Islamitische Revolutie in 1979. Toen werden 52 Amerikanen 444 dagen lang gegijzeld.

De spanning tussen de twee landen liep dit weekeinde verder op. Iran stuurde een brief naar de Britse ambassade in Teheran, waarin het zijn beklag deed over een schietpartij door Britse militairen vlak bij het Iraanse consulaat in de Iraakse stad Basra. Dat meldde het Iraanse persbureau ISNA. Iran zegt dat de Britse actie bedoeld was als een provocatie, maar volgens Londen liepen de Britse troepen in een hinderlaag in de straat waar het consulaat is gevestigd.

De Europese Unie dreigt Iran met „passende maatregelen’’ als het land de vijftien gevangengenomen Britse marinemensen niet onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaat. Dit staat in een verklaring die de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 lidstaten van de EU vrijdag hebben vastgesteld. Welke maatregelen worden overwogen en hoeveel tijd Iran nog krijgt, lieten de ministers zorgvuldig in het midden. (AP, Reuters, BBC)