Bod van AT&T op Telecom Italia

Het Amerikaanse telecomconcern AT&T wil samen met het Mexicaanse América Móvil voor 2,6 miljard euro het noodlijdende Telecom Italia overnemen.

Het bestuur van de Italiaanse bandenfabrikant Pirelli bevestigde gisteren exclusieve gesprekken te voeren met beide. Pirelli wil aan elk een belang van 33,3 procent verkopen van de holding, die op zijn beurt 18 procent eigenaar is van Telecom Italia. Dit percentage zou al voldoende zijn om de zeggenschap te krijgen. Pirelli bezit nu 80 procent van de holding, de Italaanse familie Benetton de overige 20 procent.

AT&T is in aantal klanten (in 137 landen) en omzet het grootste Amerikaanse telecomconcern. Het vaart tegenwoordig een expansieve koers, met name in Azië. De Italiaanse overname zou AT&T een belangrijk bruggenhoofd in Europa geven, zeggen analisten. AT&T heeft een belang van 8 procent in zijn Mexicaanse medebieder.

Vorige maand gaf Pirelli te kennen zijn verlieslijdend belang in Telecom Italia te willen verkopen. Dat bracht hem toen openlijk in aanvaring met de Italiaanse premier Prodi over hoeveel invloed het buitenland mag hebben in een Italiaans bedrijf. De Italiaanse minister van communicatie verklaarde gisteren „extreem bezorgd” te zijn over de verkoop aan buitenlandse bedrijven. Hij moedigde Italiaanse banken en beleggers aan een tegenbod te doen. Al drie van de vier Italiaanse aanbieders van mobiele telefoon zijn in buitenlandse handen, met Telecom Italia zouden dat er vier worden.

Pirelli zou op de verkoop 3 miljard euro verlies lijden. Maar niet verkopen zou de koers van het telecombedrijf nog verder doen afglijden, verwachten analisten.

De topman van Pirelli, Tronchetti Provera, is redder van bandenfabriek Pirelli – dat zich op zijn beurt vertild had aan een poging concurrent Continental over te nemen – en vice-voorzitter vande Italiaanse werkgevers. Vorig jaar werd hij gedwongen af te treden als bestuursvoorzitter van Telecom Italia, waarover hij in 2001 de zeggenschap kreeg. (Reuters, AP, Bloomberg)