Arnon Grunberg wint zijn tweede Gouden Uil met roman Tirza

Brussel. Arnon Grunberg heeft de Gouden Uil 2007 gewonnen. De in New York wonende Nederlandse schrijver kreeg de Vlaamse literatuurprijs zaterdagavond in het Antwerpse Hilton-hotel voor zijn roman Tirza. In Tirza beschrijft Grunberg het leven van Jörgen Hofmeester, een man die op het punt staat afscheid te nemen van zijn lievelingsdochter Tirza, die met haar vriendje naar Namibië vertrekt. Volgens voorzitter Ruth Joos was de jury unaniem in haar besluit en ”blij met het resultaat”. Tirza is volgens de jury ”een boek waar je niet vrolijker van wordt, maar waar je af en toe toch wrang om moet glimlachen.” De andere genomineerden voor de Gouden Uil waren dit jaar Remco Campert (Het satijnen hart), Tom Lanoye (Het derde huwelijk), Christiaan Weijts (Artikel 285b.) en Dimitri Verhulst (De helaasheid der dingen). Bij de jeugdboeken gingen de publieksprijs en de Gouden Uil naar hetzelfde boek: Een kleine kans van Marjolijn Hof. Beide prijswinnaars krijgen 25.000 euro. Tirza, dat ook nog is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs die volgende maand wordt uitgereikt, werd na de verschijning afgelopen herfst zeer positief ontvangen. Grunberg kreeg de Gouden Uil ook al in 2002 voor De mensheid zij geprezen. Lof der zotheid 2001. In 1998, 2001, 2004 en 2005 was hij voor de prijs genomineerd.