Annan zoekt goede leiders Afrika

Een beloning van vijf miljoen dollar kan Afrikaanse leiders aansporen om een ‘goed leider’ te zijn. Dat denkt voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan, die zich vandaag als voorzitter heeft verbonden aan de Mo Ibrahim Prijs voor Afrikaans Leiderschap.

De Soedanees Mo Ibrahim lanceerde deze prijs afgelopen oktober. Rijk geworden in de Afrikaanse telecomindustrie met zijn bedrijf Cel tel – dat hij in 2005 voor 3,4 miljard dollar verkocht aan Koeweiti’s – bedacht Ibrahim een jaarlijkse prijs. Uit te keren aan een Afrikaanse president of premier die buitengewoon leiderschap heeft vertoond.

Al eerder wist hij prominenten te strikken als de ex-president van Ierland Mary Robinson, Martti Ahtisaari, de speciaal gezant van de VN voor Kosovo en Salim Salim, ex-premier van Tanzania. Zij zitten in het panel dat de voorbeeldige leider aanwijst. Annan sluit zich bij hen aan. „De taak die voor ons ligt – het beste leiderschap identificeren – is een uitdaging”, zei hij. „Het is aan Afrika om de leiding te nemen en de verantwoordelijkheid voor Afrika’s ontwikkelingsproces.” Hij zei te hopen dat de Mo Ibrahim Prijs een nieuwe generatie jonge leiders zal aanmoedigen om de grote problemen van Afrika het hoofd te bieden.

De vijf miljoen dollar die de winnaar in tien jaar zal ontvangen, is meer dan een Nobelprijswinnaar krijgt (1,5 miljoen dollar). Annan zelf won die prijs in 2001 samen met de VN. De eerste Mo Ibrahim-winnaar wordt in oktober bekendgemaakt. (Reuters)