Andy Warhol krijgt museum in woestijn

Andy Warhol krijgt een eigen museum in de woestijn. Een nog anonieme sjeik koopt de collectie van de New Yorkse verzamelaar Jose Mugrabi.

Volgens website Artinfo.com kan het contract ieder moment getekend worden. Kunsthandelaar Mugrabi zou een miljard dollar krijgen voor de zeshonderd werken van Warhol die hij bezit.

Volgens een bron uit de omgeving van Mugrabi zou de sjeik het Warholmuseum willen bouwen in Abu Dhabi of Dubai. Binnen de familie Mugrabi zou nog wel enige discussie zijn, omdat met de verkoop een lucratieve positie in de nog altijd stijgende markt voor Warhols wordt prijsgegeven.

In de Golfstaten worden veel nieuwe musea gebouwd om het gebeid cultureel aantrekkelijk voor toeristen te maken. Onder meer het Guggenheim en het Louvre vestigen er dependances in gebouwen die door sterarchitecten als Jean Nouvel en Zaha Hadid zijn ontworpen.

De familie Mugrabi bezit vele meesterwerken van Warhol, waaronder Twenty Marilyns uit 1962 dat in 1988 werd gekocht voor ongeveer 4 miljoen dollar en die nu het tienvoudige zou opbrengen.