Alle reden voor paniek bij Bayern

Bayern München kroop zaterdag dichter bij Schalke 04 door een 2-0 overwinning. Maar de titel is nog ver. De rijke club wil nieuwe impulsen en nieuwe spelers. Een spits, een spelmaker en een doelman, want Oliver Kahn stopt. Het is weer onrustig in Beieren.

Ottmar Hitzfeld van Bayern München schreeuwt naar zijn spelers. „Ik kon niet weigeren”, verklaarde hij over het verzoek om weer trainer in Beieren te worden. Foto AFP Bayern Munich's German coach Ottmar Hitzfeld shouts at his players during the first leg of a last 16 Champions League football match against Real Madrid at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, 20 February 2007. AFP PHOTO/ PIERRE-PHILIPPE MARCOU AFP

De ondergrondse treinen die om de tien minuten naar Fröttmaning rijden, zijn uren voor de wedstrijd bomvol. Mannen en vrouwen in rode shirts hebben zich vermengd met mannen en vrouwen in blauwe shirts. Sommigen zijn al aangeschoten en schreeuwen het uit. Flessen gaan van hand tot hand. De roden geven de blauwen te drinken en andersom. De fans van Bayern München en Schalke 04 mogen dan elkaars rivalen zijn, meer dan provocerende kreten slaken ze niet. Als aan de einder het futuristische stadion de Allianz Arena verschijnt, roept een Schalke-fan: „In dem Slauchboot werden heute die Bayern sinken.’’

Van het eindstation tot de ‘opblaasbare boot’ met de menigte oplopend wordt duidelijk dat de fans van Schalke uit het Ruhrgebied zich afzetten tegen de rijkdom en de superioriteit die de twintigvoudige Duitse kampioen uit München en zijn fans uitstralen. „Lieber ein ganzes Leben arbeitslos als ein scheisse Bayer.’’ En zo gaat het ruim een kilometer door, zich schor schreeuwend door onstuitbare en krijgshaftige dronkemanstaal. Tot in het stadion, waar zich 70.000 toeschouwers opmaken voor het duel tussen Bayern, dat de kans op de titel al bijna heeft verspeeld, en koploper Schalke 04. Negen punten verschil. Dat kan Bayern niet meer overbruggen, zo is de heersende mening.

Bayern verkeert in nood. De (volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes) met een geschatte waarde van ruim 655 miljoen euro op drie na rijkste club ter wereld (na Manchester United, Real Madrid en Arsenal) dreigt volgend jaar niet in de Champions League te mogen spelen. De club staat vierde in de Bundesliga, speelt weliswaar nog mee in de Champions League, maar er is alle reden tot paniek. Afgelopen winter werd trainer Felix Magath ontslagen en opgevolgd door Ottmar Hitzfeld, de succestrainer van Bayern die bijna drie jaar geleden werd ontslagen. Ten einde raad bijna werd Hitzfeld, die zowel met Borussia Dortmund als Bayern de Champions League won, door manager Uli Hoeness overgehaald terug te keren. Hitzfeld zei zaterdag in het Handelsblatt: „Ik kon niet weigeren. Hoeness zei dat alleen ik Bayern kon redden en niemand anders. Ik ben er drie jaar uit geweest. Ik was voetbalmoe, maar nu ben ik er weer, drie jaar heb ik voor betaalzender Premiere alle wedstrijden in de wereld gezien. Ik ben weer fris, ik kan weer helder denken.’’

En dan is er de wonderbaarlijke terugkeer van Paul Breitner, icoon van Bayern in de jaren zeventig, maar querulant en als speler en later als columnist van Bild Zeitung de voornaamste opposant van Franz Beckenbauer. Breitner haatte de zelfingenomen houding van Der Kaiser. Roten Paul, wegens zijn flirt met het maoïsme, kreeg 24 jaar geleden ruzie met zijn boezemvriend Uli Hoeness. Nu is Breitner terug, als adviseur. Hoeness kan hem nu tegen betaling vragen welke spelers hij moet kopen.

Bayern is een rijke familieclub. De iconen van weleer maken het beleid. Voorzitter van de raad van toezicht is Franz Beckenbauer, voorzitter van het dagelijks bestuur is Karl-Heinz Rummenigge en manager – al 28 jaar – is Uli Hoeness. En dan zijn er tal van oud-spelers ergens wel trainer of begeleider. ‘Bulle’ Roth, Europa-Cupwinnaar en zaterdag evenals andere oudgedienden aanwezig: „We zijn allemaal verschillend, maar we gaan voor Bayern. Dat Breitner is gekomen, is goed. Dat komt door Uli, zonder Uli bestaat er geen Bayern. Hij is het werkpaard van de club.”

Dietrich Schulze-Marmeling, Bayernvolger en schrijver van voetbalboeken zoals Die Bayern, vom Klub zum Konzern schrijft: „Uli ist ein Sozialtier. Zo hield hij dagenlang de wacht bij het ziekbed van Gerd Müller, toen deze als gevolg van een alcoholverslaving in coma lag. Nadien haalde hij zijn voormalige elftalgenoot naar Bayern als jeugdcoach. Spelers die het moeilijk hebben als gevolg van depressies, neemt hij in huis. Hoeness is het menselijke gezicht van Bayern.’’

Veel geld heeft Bayern, dankzij vooral Adidas, en Opel, de Bayerische Landesbank, Bertelsmann, Springer en sportrechtenbureau ISPR. Maar nu staat de club op het punt het kampioenschap te verspelen aan Schalke, Werder Bremen of VfB Stuttgart. Het vertrek van Michael Ballack naar Chelsea afgelopen zomer is hard aangekomen. De ster van het Duitse voetbal maakte het spel op het middenveld, scoorde zelf, vaak met het hoofd.

Coach Magath kreeg het team van individualisten niet meer aan het draaien. Door blessures, schorsingen en omdat de concurrentie (Werder, Schalke, Stuttgart) sterker wordt. En wanneer de druk toeneemt in München, worden coach, leiding, fans en media zoals altijd sneller nerveus dan waar ook in Duitsland. Dus waarom geen geld uitgeven, als de situatie erom vraagt? Beckenbauer wil topspelers, Rummenigge wil jong talent, Hoeness wil spelers die bij Bayern passen. Bayern moet altijd vernieuwen. Roth: „Bayern moet kampioen worden. Beckenbauer noemt altijd elke speler die bij een concurrent goed speelt. Hij roept om Van der Vaart. Maar de anderen willen liever Diego van Werder, een echte spelmaker.’’ Bayern heeft zich voor het komende seizoen al verzekerd van Jan Schlaudraff van Alemannia Aachen, Hamit Altintop van Schalke en José Ernesto Sosa van het Argentijnse Estudiantes de la Plata. Gesproken wordt over Marcel Janssen van Mönchengladbach, Arjen Robben van Chelsea en Miroslav Klose van Werder Bremen.

Vorige week was Luca Toni in München. De Duitse pers heeft de topscorer van Fiorentina en het Italiaanse elftal gesignaleerd in München. Waarom Toni, als Bayern de beschikking heeft over Roy Makaay. Zaterdag scoorde de Nederlander na drie minuten 1-0, na een pass van Mark van Bommel. Het was zijn honderdste doelpunt voor Bayern en 75ste in de Bundesliga. Makaay staat dit seizoen op 13. Zo stoïcijns als hij speelt, vertelt hij na afloop: „Ze willen een spelverdeler, een nummer 10, en ze willen Toni. Ik begrijp dat wel. Zo is er altijd wat.’’

Makaay beaamt dat Van Bommel erg belangrijk is voor Bayern. „Hij kan ook beslissende passes geven. Dus wat is het probleem?’’ Hoeness gaat verder in de waardering voor Van Bommel: „Hij is de ziel van ons elftal. Zo’n speler hebben wel altijd gezocht. Hij is de leider, hij schreeuwt en doet wat nodig is, hij is professional.’’ Misschien doelt Hoeness ook op de talrijke provocaties en irritante overtredingen van Van Bommel, zoals tegen Schalke. Mede daarom won Bayern van Schalke, meende Schalke-trainer Mirko Slomka.

Bayern is ook de club van icoon Oliver Kahn, jaren een van ’s werelds beste doelmannen. Zeg nooit dat hij op zijn retour is, want dan verliest hij zijn zelfbeheersing. Onlangs gooide hij na afloop van een Champions-Leagueduel bij een dopingcontrole het flesje urine in de wc en liep kwaad weg. Dat kwam hem op een schorsing te staan. Zaterdag reageerde hij zijn emoties af op het hoofd van Schalke-spits Larsen. Hij kreeg een gele kaart, maar had rood verdiend. Vond ook Beckenbauer in zijn analyse voor Premiere. Hitzfeld: „Hoe groot ook de druk, hij moet zichzelf beheersen. Hij is overambitieus, dat is niet meer te veranderen.’’ Kahn kondigde zondag in Die Welt zijn afscheid aan. Aan het eind van dit seizoen stopt hij met voetbal.

Bayern won met 2-0 van Schalke. De titel is weer in zicht, zes punten achter Schalke, vier achter Bremen, twee achter Stuttgart. De afgelopen drie jaar won Bayern zowel het kampioenschap als de beker. De club mag nu zeker geen vierde worden, want dan wacht het UEFA-toernooi. Dat is beneden Bayerns stand. Morgen speelt de ploeg, zonder de geschorste Kahn en Van Bommel, het Champions League-duel tegen AC Milan. Bayern heeft de Champions League, die het in 2001 won, nodig. Voor het geld en voor de status.

    • Guus van Holland