‘Allah zegene het nieuwe theater’

Amsterdam heeft sinds gistermiddag een nieuw theater voor comedy en cabaret. „Concurrentie is alleen maar goed.”

Het ruikt nog naar verf, maar de deuren zijn open en ook de kassa is in werking. Het nieuwe Comedy Theater hoopt voortaan zo’n 250 bezoekers per avond te trekken. In de Nes in Amsterdam, het straatje waar ook Frascati, de Brakke Grond en de Engelenbak zijn gevestigd, heeft er zondag een vierde theater bij gekregen. Het is gehuisvest in een pand dat in 1896 werd gebouwd voor een tabaksmakelaardij. De opening werd verricht door Els Iping, deelraadvoorzitter van Amsterdam Centrum.

Het Comedy Theater is een initiatief van impresario Frans Rühl, die onder meer de belangen behartigt van Claudia de Breij en Javier Guzman en het grappenmakerscollectief Comedy Explosion. Hij stuitte, zegt hij, steeds vaker op een gebrek aan podia voor zijn artiesten – hoe populair hun genre ook is – en zocht daarom al enkele jaren naar een geschikte locatie.

Het Comedy Theater moet het gat in de markt vullen tussen de cabarettheaters Klein Bellevue (110 plaatsen) en de Kleine Komedie (500). In tegenstelling tot die twee is het Comedy Theater echter een ongesubsidieerde onderneming; de 600.000 euro kostende verbouwing is goeddeels betaald door een zoon van Rühl die een fortuin verdiende met sms-diensten en ringtones.

„Ik noem dit geen concurrentie, maar een aanwinst”, zegt Vivienne Ypma, directeur van de Kleine Komedie. „Zo lang er nog zo veel mensen van dit soort theater houden, is er een grote behoefte aan een extra theater.” Ook haar collega Jeannette Smit van de Bellevue-theaters juicht het initiatief toe: „Concurrentie is alleen maar goed. Dat trekt méér publiek aan.”

Qua komedietheaters is Amsterdam inmiddels goed voorzien; in het Leidsepleintheater speelt de Amerikaanse groep Boom Chicago en in Toomler de Comedytrain.

De stoelen in het Comedy Theater konden voor een zacht prijsje van Bellevue worden overgenomen. Op het balkon staan stoelen uit het Nieuwe de la Mar, dat nu wegens nieuwbouw is gesloten.

Rühl wil het nieuwe theater „eigenzinnig programmeren”. Anders dan in de andere theaters wordt het programma niet voor een heel seizoen vastgelegd, maar slechts twee à drie maanden van tevoren. Hij wil onder meer onderdak te bieden aan succesvolle voorstellingen waarvoor elders op korte termijn geen ruimte meer is. Tot dusver is alleen aangekondigd dat Comedy Explosion vanaf dinsdag optreedt, tot eind deze maand, en dat de multiculturele cabaretier Samba Schutte – vorig jaar winnaar van het Leids Cabaretfestival – er half april in première gaat. „Allah zegene dit plekje en God ook”, zei hij gisteren. Op het programma staat ook een regelmatige talkshow onder leiding van Javier Guzman. En in juni zal het theater een van de locaties zijn van het Internationaal Theaterschoolfestival (ITs) dat dan gehouden wordt.