7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

Au Coin des Bons Enfants

Ezelmarkt 4, MaastrichtTelefoon (043) 321 23 59Keuken open 12.00-14.00, 18.00-21.30, di-wo geslotenGem. prijs 3-gangen à la carte 65,00 euroCategorie: zakelijk

Dit Franse restaurant is gevestigd in een middeleeuws gebouw en beschikt over een romantische tuin. Vorig jaar heeft deze zaak zijn eerste Michelin-ster in ontvangst mogen nemen. En die hebben zij niet zomaar gekregen. Of je nou oesters of aardappelpuree neemt, alles is super! Voor degenen die niet kunnen kiezen, is er het verrassingsmenu. Ook de wijnkaart is indrukwekkend.

redelijk | Het eten was goed, maar ervan genieten was niet mogelijk. Het personeel was opdringerig en storend. Daarbij zaten wij in een hoek voor een brandende open haard waardoor wij het gevoel hadden dat wij in een sauna zaten. (30-01-2007 A. K. te Cadier en Keer)

uitstekend | Wij hebben het dagmenu genomen en dachten dat je bij het dessert kon kiezen uit kaas en nog twee desserts. Maar we kregen alles! Ondanks dat je een dikke portemonnee mee moet nemen, is het eten het geld zeker waard! (02-01-2007 I. T. te Den Haag)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 MUZIEK

Yoke & the Yohs

Tilburg: Argument Vertoningsruimte, Korte Schijfstraat 17. Aanvang: 21.00u. Entree: 3 euro. Inl: 013-5353785; www.argument-tilburg.nl

Het Deense Yoke & the Yohs is een tweemansformatie bestaande uit saxofonist en drummer die hun instrumenten op vrij onorthodoxe wijze inzetten. Versterkt en bewerkt klinkt de band meer als een volledige hardrockformatie uit de jaren ’70. Zij zijn onderdeel van het YoYOOyo-collectief uit Kopenhagen, een groep mensen die zich bezighoudt met het verkennen van de muzikale en beeldende grenzen. Het voorprogramma wordt verzorgd door de vijfmansformatie Death From Above 1976.

3 THEATER

Pip Utton speelt Bacon

Venlo: Theater De Garage. Aanvang: 20.30u. Res/inl: 077-3207207; www.theaterdegarage.nl

De Britse acteur Pip Utton presentteert een dag uit het leven van de Brits-Ierse schilder Francis Bacon (1909-1992). Bacon werd zowel bewonderd als bekritiseerd. Volgens de pers was hij de ‘grootste Britse schilder sinds William Turner’ terwijl toenmalig premier Margaret Thatcher hem omschreef als ‘die vreselijke man die afgrijselijke schilderijen maakt’. Bacon werd een icoon, mede door zijn uitbundige en extravagante levensstijl: vol alcohol, gokken en openlijke homoseksualiteit. De voorstelling is in het Engels.

4 FILM

New Year Baby

Utrecht: Louis Hartlooper Complex. Aanvang: 19.00u. Entree: 7,50. Inl: 030-2320450; www.hartlooper.nl

Het programma ‘Movies that Matter’ presenteert een speelfilm of documentaire die er op het gebied van mensenrechten toe doet. Vanavond is dit New Year Baby (2006) van regisseuse Socheata Poeuv. Socheata Poeuv werd geboren in een Thais vluchtelingenkamp. Haar familie overleefde de genocide van Pol Pots Rode Khmer en vestigde zich in Amerika. Vijfentwintig jaar later durven Socheata’s ouders langzaamaan meer te vertellen over hun traumatische verleden.

5 SCHRIJVER

Daniel Mason te gast

Den Haag: Pulchri Studio, Lange Voorhout 15. Aanvang: 20.00u. Entree: 7,50/12,50 euro. Res/inl: 0900-8282999; www.john-adams.nl

Het John Adams Institute organiseert een avond met de Amerikaanse schrijver Daniel Mason (1976). Mason is bioloog en woont in Californië. Hij debuteerde in 2002 met de wereldwijde bestseller De pianostemmer (The Piano Tuner). Onlangs verscheen Een ver land (A Far Country), zijn tweede roman. Hans Steketee, chef kunst NRC Handelsblad, zal optreden als moderator. Voertaal: Engels

6 TONEEL

Het GST speelt ‘De Vuurproef’

Groningen: Martiniplaza. Aanvang: 20.15u. Entree: 9/12,50 euro. Res/inl: www.groningerstudententoneel.nl

Op 2, 3 en 4 april brengt het Groninger Studenten Toneel De Vuurproef (The Crucible) van Arthur Miller. Het stuk behandelt de heksenjacht in het Amerikaanse dorp Salem in 1692, die tientallen slachtoffers maakte. Miller baseerde het verhaal op de oorspronkelijke rechtbankverslagen en wilde het Amerikaanse volk een pijnlijke spiegel voorhouden. Het toneelstuk, geschreven in 1953, was een direct commentaar op de communistenjacht die toen onder leiding van senator Joe McCarthy plaatshad in het democratische Amerika.

7 DEBAT/FILM

De zeehondenjacht in Canada

Amsterdam: Koninklijk Instituut voor de Tropen. Tijd: 16.00-17.30. Inl: www.canada.nl/zeehonden

Vanmiddag is er een openbaar publieksdebat over de zeehondenjacht in Canada. Provinciale regeringsleiders uit Noord-Canada (de premier van Nunavut) en belanghebbenden pleiten tegen het Nederlands importverbod op zeehondenproducten wegens de schadelijke gevolgen voor de lokale bevolking, waaronder de Inuit. Ook wordt de controversiële film Phoques – le film van de Canadese regisseur Raoul Jomphe vertoond.