Vermogen hedgefondsen stijgt naar 1.500 miljard

Het vermogen van hedgefondsen is in 2006 met 30 procent gestegen naar 1.500 miljard euro. Vooral in Europa trekken ze veel nieuw geld aan van institutionele beleggers.

Verguisd of niet, ze blijven maar groeien. De hedgefondsen zagen het afgelopen jaar het vermogen dat ze in beheer hebben met meer dan 30 procent stijgen, van 1.500 miljard dollar naar 2.000 miljard dollar (1.500 miljard euro).

Dat blijkt uit een onderzoek dat uitgever HedgeFund Intelligence naar buiten bracht, precies in de week dat Europarlementariërs voorstellen deden om paal en perk te stellen aan de activiteiten van speculatieve beleggingsfondsen.

Er zijn inmiddels meer dan 350 hedgefondsen die meer dan 1 miljard dollar vermogen hebben. Omdat zij bij hun investeringen maar een klein deel van het eigen vermogen gebruiken en een veelvoud daarvan lenen, zijn hun beleggingen goed voor een veel hoger bedrag dan die 2.000 miljard dollar.

De meeste grote hedgefondsen zitten in de Verenigde Staten, vooral in New York. Uit de top tien van hedgefondsen blijkt dat vooral grote zakenbanken als JP Morgan en Goldman Sachs over grote eigen hedgefondsen beschikken.

Opvallend is dat ook Barclays, dat op dit moment overnamegesprekken voert met ABN Amro, op een negende plaats voorkomt in die toptien, met een beheerd vermogen van 18,9 miljard dollar. De Britse bank voert zijn hedgefondsactiviteiten vanuit de VS. Slechts één hedgefonds uit de top tien zit in Londen.

De Britse hoofdstad is wel in opkomst met 72 hedgefondsen, die meer dan 1 miljard vermogen hebben. Hedgefondsen zijn in Europa goed voor 460 miljard dollar, dat was een jaar eerder nog maar 325 miljard dollar.

Slechts een deel daarvan is in handen van hedgefondsen die zich als activistisch aandeelhouder opstellen bij bedrijven, zoals in Nederland ABN Amro nu meemaakt en eerder onder meer Stork en Ahold. Er zijn 75 van deze zogeheten event-driven hedgefondsen in Europa, die rendement proberen te halen bij bedrijven die onderpresteren, in problemen verkeren of een overnamedoelwit zijn. Zij beheren een vermogen van 43,5 miljard dollar, blijkt uit het het EuroHedge-onderzoek van het zelfde bureau. Andere hedgefondsen voeren andere strategieën of beleggen bijvoorbeeld in valuta.

Een steeds groter deel van het geld voor hedgefondsen is volgens HedgeFund Intelligence afkomstig van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Particuliere vermogenden wagen zich minder aan het beleggen via hedgefondsen. Gek is dat niet. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat slechts 18 procent van de particulieren met een vermogen van 500.000 dollar of meer, begrijpt wat hedgefondsen doen.