Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Tracey Thorn: Out Of The Woods

Tracey Thorn: Out Of The Woods (Virgin) ***--
Tracey Thorn: Out Of The Woods (Virgin) ***--

Tracey Thorn: Out Of The Woods (Virgin)

De Engelse zangeres Tracey Thorn behaalde haar grootste succes in 1994 toen dj Todd Terry een dance-remix maakte van Missing van Everything But The Girl, het duo dat Thorn nog altijd vormt met echtgenoot Ben Watt. Sinds haar solodebuut A Distant Shore (1982) ontwikkelde de ex-Marine Girl zich van een bleue folkie tot een popdiva die triphop, milde techno en elektrobeats niet schuwt, onder meer bij haar samenwerking met Massive Attack. Haar stem is herkenbaar en melancholiek, in helder contrast met de computermuziek die op haar tweede soloplaat Out Of The Woods de dienst uitmaakt.

Hoogtepunt op het album, dat rustig voortkabbelt, is een sereen lied met de prachtige titel By Picadilly Station I sat down and wept, als hedendaagse folksong met sluipritme beter geslaagd dan de momenten waarop Tracey Thorn zich als het minder extraverte nichtje van Madonna omringt met de laatste snufjes op het gebied van synthesizertechnologie.

JAN VOLLAARD