Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Televisie Voorkeur

Het Paard van Troje. Duitse documentaire zoekt naar de historische basis van Homerus’ Ilias. Troja – Die wahre Geschichte, ZDF, 22.45-23.30u.
Het Paard van Troje. Duitse documentaire zoekt naar de historische basis van Homerus’ Ilias. Troja – Die wahre Geschichte, ZDF, 22.45-23.30u.

documentaire

Close-up: Ko van Dijk. Hommage aan één van de grootste acteurs van Nederland. Van Dijk was een bezeten en veelzijdig toneelspeler. Collega’s brengen een eerbetoon. Ned.2, 18.50-19.50u.

Panorama: Doodseskaders. In Irak vallen steeds vaker slachtoffers door afrekeningen tussen sunnieten en shi’ieten. Op zoek naar de banden tussen doodseskaders en hooggeplaatste shi’ietische politici in Irak. België 2, (Canvas), 20.15-21.05u.

Egypte. Toen de taalkundige Champollion in 1828 in Egypte onderzoek wilde doen naar hiërogliefen, kreeg hij pas financiële steun nadat hij beloofde niets te publiceren dat in strijd was met de bijbelse chronologie. In Sakkara ontdekte hij dat het graf van een zekere Menofre uit de tijd vóór de zondvloed stamt. Canvas, 21.05-21.55u.

Louis Theroux: The most hated family in America. De Amerikaanse familie Phelps vormt de Westboro Baptist Church in Kansas. Deze conservatieve christengemeenschap is God dankbaar voor 9/11, homoseksuelen worden niet getolereerd en de dag des oordeels wordt binnenkort verwacht. Theroux op zoek naar de drijfveren. BBC 2, 22.00-23.00u.

De hoeren van New York. Met een verborgen camera gefilmd portret van de hoeren in Hunts Point in The Bronx. Seks, drugs en criminaliteit zijn onlosmakelijk verbonden met dit leven. SBS 6, 22.55-00.00u.

Informatief

Ritueel. Serie over de rol en betekenis van rituelen in de westerse samenleving. Vandaag: Rouwen. De oude Grieken sloegen zichzelf op de borst, wij huilen onze gezichten rood. Rouwen is inherent aan ons mens-zijn, maar de rituelen waarin rouw vorm krijgt veranderen. Ned. 2, 15.30-15.55u.

Op reis voor het goede doel met Caroline en Wim Kok. Caroline Tensen bezoekt met Wim Kok in Bolivia een aantal projecten van Unicef. Onder meer het opvangcentrum Casa Qantuta, dat meisjes opvangt die op straat leven. Tien, 16.25-17.00u.

Kunst

Boeken. Gesprek met NRC Handelsblad-correspondent Bernard Bouwman over zijn boek Mijn Istanbul, waarin hij de stad op een persoonlijke manier portretteert en de lezer naar geheime plekken voert. Ned.1, 10.30-10.50u.

Arena. Musicoloog Damien Top over de Franse componist Albert Roussel (1869-1937) en diens tweede suite voor orkest uit het ballet Bacchus et Ariane. Vladimir Ashkenazy vertelt over de problemen bij de uitvoering. Voorts Gerard Prent over zijn mussenschilderijen, Linda Molenaar over haar voorkeur voor zwanen, Marc van Fucht over zijn reigerdocumentaire, kunstenaar/fotografe Charlotte Dumas over paarden en tijgers en Rob de Nijs over zijn 45-jarige jubileum. Ned. 2, 17.10-18.23u.

Muziek

3VOOR12.TV. Aandacht voor The Maccabees, Sunshine Underground, The Mighty Roars-Sellotape en Zita Swoon. Ned. 3, 00.10-00.35u.

informatief

Ab en Sal. In de Randstad kan op termijn een moslimmeerderheid ontstaan. Zou hierdoor de islamitische wetgeving ingevoerd kunnen worden? Wat betekent dat in de praktijk? Ned. 2, 16.05-16.35u.

Amusement

Raymann is laat. Show met de cabaretier en stand-up comedian Jörgen Raymann. Ned. 3, 19.50-20.30u.

De wereld draait door. De leukste fragmenten van de afgelopen week. Ned. 3, 21.25-22.05u.

Comedytrain. Vanuit thuishonk Toomler een optreden van Steef Cuijpers. Ned. 3, 22.05-22.35u.

sport

NOS-Studio Sport. Aandacht voor het WK Zwemmen in Melbourne. Studio Olympia over verschillende Nederlandse en Olympische (zaal)sporten. Ned. 1, 10.50-18.00u.

De Wedstrijden. Overzicht en analyses van de vandaag in de Eredivisie gespeelde wedstrijden. Met o.a. Vitesse - Feyenoord, FC Twente - FC Utrecht, Excelsior - ADO Den Haag, Ajax - Heracles Almelo, Sparta Rotterdam - sc Heerenveen. Tien, 19.00-20.30u.

NOS Studio Voetbal. Praatprogramma waarin de voetbalkenners Hugo Borst en Youri Mulder met een gast het internationale voetbal doornemen. Ned. 1, 22.15-23.00u.

NOS-Studio Voetbal. Waarin Jack van Gelder en de analytici Youri Mulder en Hugo Borst een actuele voetbalgast ontvangen. Ned. 2, 22.15-22.55u.

Cricket Word Cup highlights. Samenvattingen van de wedstrijden om de wereldbeker in West-Indië. BBC 1, 0.30-1.15u.