Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Televisie Overige Films

Don Camillo (Terence Hill, 1983, Italië/VS). Regiedebuut van Terence Hill biedt Amerikaanse variant op avonturen van Camillo en kan de versies met Fernandel niet doen vergeten. Hill speelt zelf de pastoor, Colin Blakely is zijn eeuwige opponent, de communistische burgemeester Peppone. België 1, 14.00-16.10u.

The Man Who Never Was (Ronald Neame, 1956, Engeland). Genietbare spionagefilm, gesitueerd in de Tweede Wereldoorlog. Britse geheime dienst loost lijk met valse documenten in zee, om aandacht af te leiden van invasie op Sicilië. BBC2, 18.55-2.35u.

American Beauty (Sam Mendes, 1999, VS). Alom bejubeld, met vijf Oscars bekroond filmdebuut van de Engelse theaterregisseur Mendes maakt - wrang en komisch - een pijnlijke boodschap verteerbaar voor een breed publiek: over het morele faillissement van het traditionele gezin en de materialistische schijnwereld van de suburbia. Terugblik op de laatste levensmaanden van een doorsneeman (Kevin Spacey) mondt uit in een serene oefening in spiritualiteit en een troostrijke verkenning van Zen-achtige schoonheid. RTL5, 22.00-0.10u.

The Legend of Bagger Vance (Robert Redford, 2000, VS). Mystieke golffilm over traumaverwerking en het (her)vinden van jezelf ventileert een aantal wijze (diepzinnige) levenslessen die op alle fronten worden onderstreept. Buddy Will Smith helpt de aan lager wal geraakte golfer Matt Damon bij het terugvinden van zijn swing. RTL7, 22.05-0.19u.

The Quiet American (Phillip Noyce, 2002, VS/Duitsland/Australië). Tweede verfilming van roman van Graham Greene uit 1955, waarvan het anti-Amerikanisme werd weggepoetst in de versie van Joseph L. Mankiewicz. Michael Caine als Engelse journalist die in het Saigon van 1952 zijn tijd uitzit en het liefst vrijt met zijn mooie, Vietnamese vriendin. Dan verschijnt een jonge Amerikaanse hulpverlener (Brendan Fraser) ten tonele, die zich wél voor de Vietnamezen in wil zetten, maar ook een oogje heeft op die vriendin. BBC2, 22.05-23.35u.

Primary Colors (Mike Nichols, 1998, VS). Idealisme en ontgoocheling, donuts en campagneseks zijn de voornaamste bestanddelen van de politieke satire naar de gelijknamige bestseller. Met John Travolta als de opportunistische presidentskandidaat die in zijn vertolking angstwekkend dicht op de huid van Bill Clinton zit. Ook met Emma Thompson. Belgié 2, 23.00-1.20u.

Alive (Frank Marshall, 1993, VS). De gruwelijke historie van de rugbyspelers die zich, nadat hun vliegtuig in het Andesgebergte was neergestort, in leven hielden met de bevroren lijken van medepassagiers. Rampenfilm vol potsierlijk pathos. Net5, 23.25-1.50u.

Love + Hate (Dominic Savage, 2005, Engeland/Ierland). Variatie op Ken Loachs Ae Fond Kiss biedt Romeo-en-Julia-thematiek voor Pakistaanse en Britse jongeren in Lancashire. BBC2, 23.35-1.00u.

The Hard Way (John Badham, 1991, VS). Variatie op het stramien van de ‘buddies’ tegen wil en dank. New Yorkse politieman James Woods wordt opgezadeld met een ijdele Hollywoodacteur (Michael J. Fox) die research pleegt voor een nieuwe rol. Intelligent scenario persifleert de oppervlakkigheid van Hollywood en de kameleontische karakterloosheid van acteurs. SBS6, 23.40-1.40u.

Himalaya - l’enfance d’un chef (Eric Valli, 1999, Frankrijk/Engeland/Zwitserland/Nepal). Speelfilmdebuut van Franse fotograaf en reisfilmmaker Valli werd gedraaid in een afgelegen gebied in het noordwesten van Nepal. Relatief spannend verhaaltje over de opvolging van een omgekomen karavaanleider, maar de attractie van de film schuilt in de opzienbarende natuurbeelden. Ned.2, 0.30-2.10u.