Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Televisie Film van de dag

Scène uit Valentín met Rodrigo Noya als de achtjarige Valentín en Carmen Maura als grootmoeder Abuela. scene uit de film Valentin
Scène uit Valentín met Rodrigo Noya als de achtjarige Valentín en Carmen Maura als grootmoeder Abuela. scene uit de film Valentin

Valentín. Deze film gaat over Valentín, een scheel jongetje van een jaar of negen dat tegen het einde van de jaren zestig in Buenos Aires bij zijn oma woont. We krijgen alles over hem te weten: zijn dromen, angsten en eenzaamheid. Regisseur Alejandro Agresti laat het leven vanuit zijn gezichtspunt zien, zelfs de deuren zijn vanuit zijn perspectief gefilmd: voor hem reusachtig, met een deurklink die bijna niet te grijpen valt. Al het doen en laten van Valentín wordt becommentarieerd door zijn hoge stemmetje in voice-over, maar wel vanuit het terugblikkende perspectief van een door de wol geverfde volwassene. In zijn deels autobiografische, met Nederlands geld gefinancierde film speelt de Argentijnse filmmaker Agresti zelf de strenge, agressieve vader van de jongen die opgroeit zonder zijn moeder te kennen. Agresti won met deze film in 2002 het Gouden Kalf voor beste regie.(Alejandro Agresti, 2002, RA/NL/F/I/E).

André Waardenburg