Televisie Film van de dag

Scène uit Now, Voyager (1952) met Janis Wilson en Bette Davis (rechts). scene uit de film Now, Voyager (1942) Bette Davis
Scène uit Now, Voyager (1952) met Janis Wilson en Bette Davis (rechts). scene uit de film Now, Voyager (1942) Bette Davis

Now, Voyager. Bette Davis (1908-1989) stond sinds 1932 onder contract bij de Warner Bros.-studio. Ondanks enkele successen was ze ontevreden over de middelmatige films waarin de studio haar stopte. Ze spande een rechtszaak aan tegen haar werkgever, die ze verloor. Toch kreeg ze daarna betere rollen aangeboden. Zowel in het echte leven als haar rollen toonde Davis zich een sterke vrouw met een eigen wil, zoals blijkt uit de documentaire Stardust: The Bette Davis Story, die voorafgaat aan de vertoning van Now, Voyager, een heerlijk melodrama uit de Tweede Wereldoorlog, bedoeld om mensen – vooral vrouwen wier mannen in het leger dienden – even hun sores te laten vergeten. Davis speelt een muurbloempje dat door de zorg van een psychiater, die haar laat inzien dat haar dominante moeder minder invloed op haar leven zou moeten hebben, weer helemaal opbloeit.(Irving Rapper, 1942, VS), BBC2, 15.25-17.20u.

André Waardenburg