Superboeren terug naar de eredivisie

De Graafschap haalde gisteren het kampioenschap van de eerste divisie binnen. De club uit Doetinchem keert na twee jaar terug op het hoogste niveau. Foto Eric Brinkhorst graafschap-emme ©foto eric brinkhorst
De Graafschap haalde gisteren het kampioenschap van de eerste divisie binnen. De club uit Doetinchem keert na twee jaar terug op het hoogste niveau. Foto Eric Brinkhorst graafschap-emme ©foto eric brinkhorst Brinkhorst, Eric

De Graafschap2Emmen1

Ruststand 0-1. 33. Mghizrat 0-1, 79. De Visscher 1-1 (strafschop), 89. Van Beukering 2-1. Scheidsrechter: Kuipers. Toeschouwers: 11.500.

Als jochie wilde Guus Hiddink niets liever dan op een diepgroene tractor door de modder ploegen, zo verklaarde de bondscoach van Rusland onlangs in een televisieprogramma. De voetbaltrainer, geboren in Varsseveld, wil na zijn carrière zelfs in landbouwvoertuigen gaan handelen. Op een door fans van De Graafschap omgeploegd veld overhandigde Hiddink gisteravond op de Vijverberg de kampioensschaal van de eerste divisie aan voorzitter Sietze Veen van de ‘superboeren’. Voor de zesde keer in de clubgeschiedenis promoveert De Graafschap naar de eredivisie.

De oud-bondscoach van Nederland, Zuid-Korea en Australië was tussen 1976 en 1977 twee periodes als speler verbonden aan de club uit Doetinchem en leidde een gedenkwaardig eredivisiedoelpunt in van Veen, die van 1968 tot en met 1978 het blauwwit gestreepte shirt droeg. Hiddink mikte een vrije trap naast het doel, waarna de bal via reclameborden weer in het veld stuiterde. Spits Veen schoot de bal uit baldadigheid in het doel en zag tot zijn verrassing dat scheidsrechter Louis Beukman naar de middenstip wees.

Op uitnodiging van zijn oud-ploeggenoot keerde wereldburger Hiddink gisteren terug in het 11.000 zitplaatsen tellende stadion in de Achterhoek dat eerder deze maand werd verkocht. Veen, sinds 2004 voorzitter van De Graafschap, slaagde erin De Vijverberg van de hand te doen aan een groep van twaalf particuliere investeerders. De club uit ’t land van ‘stoeven en angoan’ waar het motto ‘D’ran’ geldt, is daardoor schuldenvrij en hoopt de KNVB nu jaarlijks in plaats van maandelijks op de hoogte te mogen houden van de uitgaven.

De Graafschap keert na een afwezigheid van twee seizoenen terug naar het hoogste niveau in het Nederlandse betaald voetbal. De ploeg van trainer Jan de Jonge, die vooral concurrentie had van RBC en VVV, profiteerde dit seizoen vooral van de chemie tussen spitsen Berry Powel en Jhon van Beukering. De aanvallers maakten gezamenlijk al zevenenveertig doelpunten. Gevolg is dat Van Beukering deze zomer de overstap maakt naar NEC. Powel heeft nog geen uitsluitsel gegeven over zijn

toekomst.

De Graafschap, dat met de promotie de begroting van 5,5 naar acht miljoen euro tilt, heeft een stappenplan ontwikkeld om niet na een jaar weer de gang naar de eerste divisie te hoeven maken. „Door de verkoop van het stadion kunnen we investeren in de spelersgroep’’, zei technisch directeur Han Berger. „De vorige keer dat we promoveerden waren we financieel niet gezond. Nu hebben we een selectie die in de top van de eerste divisie kan spelen. Een deel daarvan kan ook een stap hoger mee. De spelers die nu niet bij de eerste veertien zitten, vallen af voor volgend jaar. We zoeken een mix van ervaring en talent. En we zijn ook wel zo eigenwijs dat we denken een hoger rendement te kunnen halen uit nieuwe spelers.’’

De Graafschap krijgt bovendien een adviseur in de persoon van Hiddink. „De geuzennaam ‘superboeren’ is uniek in Nederland’’, stelde voorzitter Veen. „Ook de naam van Hiddink is een merknaam geworden. Met hem kunnen we de club ‘vermerken’.’’

Tot enkele minuten voor tijd leek de bondscoach van Rusland de overhandiging van de kampioenschaal een week te moeten uitstellen. Nummer elf van de eerste divisie Emmen wilde niet meewerken aan een kampioensfeest en kwam op een 1-0 voorsprong via Mourad Mghizrat. In de tweede helft speelde De Graafschap minder verkrampt en kreeg de ploeg hulp van scheidsrechter Björn Kuipers. Jeffrey de Visscher maakte de gelijkmaker uit een gemakkelijk toegekende strafschop. Vlak voor tijd frommelde Jhon van Beukering de 2-1 achter doelman Robert van Westerop.

In de catacomben stond de sprakeloze voorzitter Veen met tranen in zijn ogen terwijl het veld werd bestormd door uitzinnige fans. Even verderop spuwde doelpuntenmaker Mghizrat vuur. „Weet je wat het is? Alles stond al vast. Ze hadden verwacht dat De Graafschap wel even over ons heen zou lopen. Wij komen op voorsprong en dat was niet helemaal de bedoeling. Die Kuipers zat de hele wedstrijd al te azen. Het was geen penalty en die laatste goal had ook nooit goedgekeurd mogen worden. Dit stond van tevoren al vast, zeker weten.’’