Schepen Duitse Rijn varen weer

De scheepvaart op de Rijn bij de Duitse stad Keulen is gisteravond om half negen weer vrijgegeven. Snel daarna zijn de eerste binnenvaartschepen weer gaan varen, meldden Duitse media.

De belangrijkste Europese vaarroute was sinds afgelopen zondag over meer dan twintig kilometer gestremd nadat er 32 containers van een Duits vrachtschip in de rivier waren gevallen.

Aanvankelijk hadden de autoriteiten gehoopt dat de Rijn eerder weer bevaarbaar zou zijn. Donderdag bleken echter drie containers spoorloos.

Na herhaaldelijke inspectie is door de plaatselijke politie vastgesteld dat deze containers in ieder geval niet in de vaargeul liggen, aldus de politie.

Het is nog onduidelijk waar deze containers zijn gebleven. Volgens een woordvoerder van de politie had de inhoud van deze containers overigens waarschijnlijk moeten worden vernietigd, omdat de goederen vermoedelijk te veel zouden zijn beschadigd door het water.

Het vrijgeven van de Rijn werd ook vertraagd doordat de autoriteiten langer deden over het peilen van de vaargeul. De waterpolitie van Keulen wilde er zeker van zijn dat de schepen na het ongeluk ongehinderd zouden kunnen vertrekken.

Ongeveer vijfhonderd schepen zijn de dupe geworden van de stremming. Zij moesten vaak dagenlang wachten. De waterpolitie ziet sinds gisteren met patrouilleboten er op toe dat de hervatting van de scheepvaart ordelijk verloopt. Inhalen is uit veiligheidsoverwegingen strikt verboden.

Woordvoerders uit de binnenvaart schatten de financiële schade door de dagenlange stremming op enkele miljoenen euro’s. (ANP, Reuters)