Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Redacties willen dat PCM geld terugstort

De redactieraden van de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad hebben gisteren in een brief aan de bestuurders van uitgeverij PCM gevraagd de winst op hun aandelen in PCM in het bedrijf terug te storten.

Dertig managers van PCM verdienden bij elkaar acht miljoen euro toen de Britse investeerder Apax deze week zijn belang in PCM verkocht aan de Stichting Democratie en Media (SDM). De managers hadden voor de aandelen in totaal rond acht ton betaald. Sommigen, onder wie bestuursvoorzitter Ton aan de Stegge, kochten hun aandelen eind 2006. Zijn inleg vertienvoudigde in drie maanden.

De redactieraden van de drie kranten vinden het wrang dat bestuurders zoveel geld verdienen terwijl het bedrijf er financieel slecht voorstaat. In de brief schrijven ze dat in de 2,5 jaar dat Apax de zeggenschap over PCM had de schuld explodeerde, de rentelasten vertienvoudigden en het eigen vermogen negatief werd. Gisteren lieten de redactieraden weten dat ze een enquête van de Ondernemingskamer willen naar het beleid van de PCM-bestuurders.

Ton aan de Stegge zegt vandaag in een gesprek met NRC Handelsblad dat hij de twee miljoen winst die hij maakte niet kán terugstoppen, omdat hij daardoor weer aandeelhouder van PCM zou worden. SDM wil dat niet meer. Aan de Stegge zegt zich goed te kunnen voorstellen dat PCM-werknemers boos zijn. ,,Als ik aandeelhouder was geweest, dan had ik alle werknemers laten meedoen.’’

Deze week was er bij PCM ook beroering over de afkoopsom van een miljoen euro voor de directeur dagbladen Philip Alberdingk Thijm. Die moest weg omdat hij volgens SDM niet functioneerde. Als de voorgenomen fusie tussen PCM en de Noordelijke Dagblad Combinatie doorgaat, moet Aan de Stegge vertrekken. Hij zegt dat hij geen afkoopsom zal vragen.

Interview: pagina 37

Zie www.nrc.nl voor de brief van de redactieraden