Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Passie voor pashmina’s

Sjaals van dure berggeitenwol – nep of echt – zijn weer helemaal in, zien Emma Wagenaar (tekst) en C. Barton van Flymen (foto’s)

BEETJE EXTRA KLEUR: een pashminaatje fleurt alles op – sommige dames hebben er wel twintig Productie: Fashiontalk
BEETJE EXTRA KLEUR: een pashminaatje fleurt alles op – sommige dames hebben er wel twintig Productie: Fashiontalk Flymen, C. Barton van

Veel modetijdschriften beweren dat de quasi nonchalant-chique bohemien-trend voorbij is, maar de Nederlandse straten laten duidelijk een ander beeld zien. Net zoals in de jaren negentig zijn de pashmina-sjaals weer alomtegenwoordig. Waren ze toen voornamelijk in effen kleuren te zien, nu hebben ze kleurrijke, etnische, ‘paisley-achtige’ prints en zijn ze voorzien van een meegeweven glinsterend draadje.

Door de luxe uitstraling, lichtgewicht en zachtheid is de pashmina een perfect modeaccessoire voor het wisselvallige Nederlandse weer. Het was in elk geval een van de eerste accessoires die prinses Máxima droeg na haar kennismaking met het Nederlandse klimaat. De sjaal geeft ook een chique touch aan een casual outfit of biedt nét dat beetje extra kleur.

De pashmina komt oorspronkelijk uit India en Nepal en wordt gemaakt van de binnenste wollaag van een berggeit die hoog in de Himalaya leeft. Voor één sjaal is ongeveer de wol van drie geiten nodig. Erg kostbaar dus: een echte pashmina kost al gauw 300 euro. Daarom wordt deze exclusieve wol tegenwoordig veelal vermengd met zijde, normale wol of vervangen door een goedkopere imitatiestof.

Roos (15) uit Nootdorp is één van de vele jonge vrouwen met zo’n sjaal. Eigenlijk heeft ze de hare cadeau gedaan aan haar moeder, maar ze draagt hem zelf zo graag. „Mijn moeder draagt veel zwart en zo’n sjaal fleurt dat dan wat meer op. Ik leen hem vaak omdat dit soort sjaals ook heel veel door andere meiden op school en op de hockeyclub worden gedragen. Ze zijn heel erg in.”

Jelleke (27) uit Den Haag is een echte sjaalfan, maar dit is haar enige in deze stijl. Jelleke: „Ik draag altijd een sjaal of sjaaltje, ook zomers. Ze zijn gewoon ideaal, want wat je ook aan hebt, je voelt je met een sjaaltje meteen wat meer aangekleed.”

Het chique tintje dat zo’n sjaal geeft was ook wat Esther (15) uit Oudenbosch meteen aansprak. „Ik vond deze roze meteen mooi”, zegt ze enthousiast. „Vooral dat gouddraad deed ’t hem.” Ook de gele van Nadia (25) uit Den Haag is voorzien van een sprankelend gouddraadje. „Mijn zus kocht deze voor me op de Haagse markt. Het is al mijn vierde in deze stijl. Ik heb ze in verschillende kleuren. Het zijn ideale sjaals voor dit soort weer, niet te warm”, vindt ze.

Ook Louisa (56) uit Den Haag is helemaal fan van dit type sjaal: „Ik ben gek op deze kleuren en dit design, ik heb er wel een stuk of twintig van. Ze zijn een leuke toevoeging op mijn voornamelijk makkelijke en sportieve stijl.”