Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Overleg Smit met slepers faalt weer

De onderhandelingen tussen slepersbedrijf Smit Internationale enerzijds en FNV Bondgenoten en de Unie anderzijds over een nieuwe cao voor de slepers zijn mislukt.

Het is de twee partijen niet gelukt om het nu al zes weken slepende conflict te beëindigen in de onderhandelingen die afgelopen donderdag na lange tijd weer werden hervat. Sinds donderdag waren de partijen opnieuw in gesprek, maar die onderhandelingen bleken gistermiddag niet tot een akkoord te hebben geleid.

Desondanks zet de raad van bestuur van Smit Internationale zijn laatste bod voor een nieuwe cao op papier. FNV Bondgenoten legt dat voorstel volgende week woensdag in een ledenraadpleging voor aan zijn achterban. De bond zal tot die tijd geen nieuwe staking uitroepen.

De 240 werknemers van Smit voeren sinds 23 februari actie voor een extra eenmalige uitkering en een gunstiger ouderregeling. Afgelopen woensdag legden slepers kort hun werk neer om hun eisen kracht bij te zetten.

Een woordvoerster van Smit noemde de onderhandelingen ‘constructief’. „De term stuklopen zou ik niet gebruiken. Wij hebben een voorstel gedaan en dat gaat de vakbond aan zijn achterban voorleggen.”