Nog geen goud voor baanwielrenequipe

De tweede dag van de wereldkampioenschappen baanwielrennen op Mallorca leverde de Nederlandse equipe opnieuw geen gouden medailles op. Na de vrouwen op de teamsprint moesten gisteren Theo Bos (keirin) en Wim Stroetinga (scratch) genoegen nemen met zilver. Dat ging de een makkelijker af dan de ander.

Titelverdediger Theo Bos verloor zijn regenboogtrui aan de Brit Chris Hoy, die de beste was in een tactisch spelletje. Bos deed nonchalant. „Ik ben best tevreden met zilver.” Maar hij erkende later wel dat hij het maar niks vond, een ander op keirin in ‘zijn’ trui.

Bos kreeg in de finale, waarin zes renners na een aantal ronden achter de derny tegen elkaar sprinten, te maken met een Brits duo. Hoy en Ross Edgar, uiteindelijk derde, hadden een plan waar Bos en Teun Mulder toch vooral het ieder-voor-zich-principe hanteerden. „Het is toch een individuele sport”, verdedigde Bos de keuze. „Wij spreken alleen af dat we elkaar niet in de weg zullen rijden.”

Stroetinga pakte zijn eerste medaille op een WK voor senioren, maar beleefde daar vooralsnog weinig plezier aan. „Dat heb ik morgen ook nog niet. Misschien later.” Stroetinga had net als zijn 21 medefinalisten Wong te ver laten wegrijden. In de slotronden, waarin ook nog een massale valpartij plaatsvond, kwam de Fries nog het dichtst bij, maar de man uit Hongkong bleef net buiten bereik. (ANP)