No no: Björk covert 2Unlimited

Al YouTubent ontdekt Joris van den Berg van www.spunk.nl dat er meer is dan hiphop

BJÖRK: In faux-Frans hits nazingen foto AP Actress and singer Bjork of Iceland smiles as she poses for photocall part of her presentation of the movie "Drawing Restrain 9" at the 62nd edition of Venice International Film Festival in Venice Lido 02 September 2005.
BJÖRK: In faux-Frans hits nazingen foto AP Actress and singer Bjork of Iceland smiles as she poses for photocall part of her presentation of the movie "Drawing Restrain 9" at the 62nd edition of Venice International Film Festival in Venice Lido 02 September 2005. AFP

Het recyclen van half-vergeten jaren-80-nummers is normaliter slechts weggelegd voor inspiratieloze Tiësto-parodietjes die in al hun treurigheid een hitje willen maken voor bij hun 'hitsige badpaksletjes in een sportschool/klaslokaal/telefooncel/bioscoop'-clip. Sowieso beperkte men zich bij het coveren van nummers meestal tot het werk van de Beatles, Bee Gees, Johnny Cash of liederen van andere gedateerde lieden. Hooguit een zogenaamd alternatieve underground punkband zou een Britney of Sugababes nummer coveren teneinde de belachelijkheid van het nummer pogen te onderstrepen.

Maar tijden zijn veranderd. Ook voor normale bands is het nu weer verantwoord om covers te maken en ze zelfs van clip te voorzien. Het liefst van zo recent mogelijke nummers. Zo siert Room Eleven met het nummer Bitch (oorspronkelijk van Meredith Brooks) de nieuwe WE-reclame, coverden Engelands guitigste girlbands samen Walk This Way (oorspronkelijk van Aerosmith) en coverde zingende acteur Jared Leto met zijn theatraal klinkende band 30 Seconds to Mars het nummer Hunter van Björk. Het opvallendste verschil met de ouderwetse covers is dat de artiesten hier ook hun aller-aller-best doen om tot iets prachtigs te komen.

Zelfs bij gelegenheidscovers is het hip om nieuwerwetse nummer te spelen: bij het BBC-radioprogramma The Jo Whiley Show komen al enige tijd verschillende gerespecteerde bands een akoestische cover spelen. De Artic Monkeys coverde hier bijvoorbeeld Girls Aloud, Will Young de Pussycat Dolls en Basement Jaxx speelde er een eigen versie een Nelly Furtado nummer.

Gelukkig stijgt ook de kwaliteit en creativiteit van de liedkeuze van de live-covers. Wie een beetje behendig YouTubet kan zo uitkomen bij Björk die met een Franslijkend accent No Limits van 2 Unlimited ten gehore brengt. De mooiste kunst is gekopieerde kunst, laten we maar zeggen.

Meer op www.spunk.nl