Negen maanden cel voor Hicks

De Australische terreurverdachte David Hicks is gisteren door een Amerikaans militair tribunaal op de marinebasis Guantánamo Bay veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden.

Een militaire commissie van officieren had gisteren eerder op de dag een maximumstraf van zeven jaar geadviseerd voor de Australiër wegens het verlenen van materiële steun aan terrorisme. Maar rechter Ralph Kohlmann hield het op negen maanden celstraf, overeenkomstig het akkoord dat de aanklagers en de verdediging hadden bereikt. Hun deal hield in dat Hicks in ruil voor een gedeeltelijke schuldbekentenis flinke strafvermindering kreeg.

De 31-jarige Hicks verblijft sinds 2002 in het detentiecentrum. Hij werd eind 2001 in Afghanistan opgepakt, waar hij zou hebben meegevochten met de Talibaan. Afgelopen maandag had hij tijdens een chaotisch verlopen zitting al bekend op een van de twee aanklachten tegen hem. Toen hij dit deed was de zitting echter al verdaagd. Gisteren bekende hij opnieuw. Hij zei dat de VS genoeg bewijs tegen hem zouden hebben, zoals „de notities die mijn verhoorders optekenden”.

Had Hicks zijn onschuld volgehouden, dan was een proces gevolgd, waarmee hij levenslang zou hebben geriskeerd. Volgens critici bekende Hicks slechts weg te komen uit Guántanamo. (AP)