Mugabe gaat voor volgende termijn

De Zimbabweaanse regeringspartij Zanu-PF heeft president Robert Mugabe gisteren aangewezen als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Dat heeft het centrale comité van de partij bekendgemaakt, een dag nadat de veertien zuidelijk-Afrikaanse landen in Tanzania hun „solidariteit” hadden uitgesproken met Mugabe’s regering.

Ook heeft het 145-koppige comité voorgesteld de parlementsverkiezingen, die gepland staan voor 2010, te laten samenvallen met de presidentsverkiezingen. Hiervoor zou een amendement op de grondwet nodig zijn, dat de termijn van het parlement verkort van vijf naar drie jaar.

Mugabe (83) is onafgebroken aan de macht sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1980, maar de afgelopen periode leek er binnen de Zanu-PF weerstand te komen tegen zijn regime, dat het land al jaren in een politieke en economische crisis heeft gestort. Blijkbaar voelde hij zich gesterkt door de verklaring van de SADC-landen, die het gewelddadige politieoptreden tegen de politieke oppositie donderdag niet hebben veroordeeld.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hadden daar wel toe opgeroepen. Glunderend nam Mugabe gisteren na zijn voordracht op de trappen van het partijkantoor het applaus van zijn aanhangers in ontvangst.

„Dit is een tragedie voor de democratie”, zei Tendai Biti van de oppositiepartij MDC, die onder leiding staat van Morgan Tsvangirai. „Niet alleen voor de Zimbabweaanse bevolking, ook voor Mugabes eigen partij.” „Het toont de donkere kant van Mugabe.”

De SADC-landen hebben ervoor gekozen „de dialoog met de partijen in Zimbabwe te bevorderen”, aldus de Tanzaniaanse president Jakaya Kikwete. Zij riepen het Westen op alle sancties tegen het land stop te zetten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat de SADC „tekort is geschoten”. „We hadden gehoopt op iets sterkers”, zei woordvoerder McCormack. „Door de grote internationale druk is Mugabe steeds onverzettelijker geworden. Maar dat betekent niet dat je de internationale druk moet opgeven.” Hij noemde de aanwijzing van Mugabe als presidentskandidaat „schandelijk”. (AP, Reuters, AFP)