Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Magische zeshoek

Magische zeshoek Rond de noordpool van Saturnus tekent zich een merkwaardige zeshoek af. De zeshoek in de Saturnusatmosfeer werd in oktober 2006 in beeld gebracht met de infraroodcamera’s aan boord van de NASA-ruimtesonde Cassini, die rond Saturnus beweegt. Deze week werden de opnames naar buiten gebracht. De Voyagers namen in de jaren tachtig de enorme zeshoek (de aarde past er vier keer in) ook al waar, en dat zou betekenen dat dit atmosferisch fenomeen al twintig jaar optreedt. Op aarde bewegen winden in een cirkelvormig patroon rond de polen. Ook op de zuidpool van Saturnus woedt wat op een orkaan met een groot oog lijkt. Welk mechanisme bij de noordpool van Saturnus voor de zes bijna rechte zijdes zorgt, is nog onduidelijk. (MvdH)
Magische zeshoek Rond de noordpool van Saturnus tekent zich een merkwaardige zeshoek af. De zeshoek in de Saturnusatmosfeer werd in oktober 2006 in beeld gebracht met de infraroodcamera’s aan boord van de NASA-ruimtesonde Cassini, die rond Saturnus beweegt. Deze week werden de opnames naar buiten gebracht. De Voyagers namen in de jaren tachtig de enorme zeshoek (de aarde past er vier keer in) ook al waar, en dat zou betekenen dat dit atmosferisch fenomeen al twintig jaar optreedt. Op aarde bewegen winden in een cirkelvormig patroon rond de polen. Ook op de zuidpool van Saturnus woedt wat op een orkaan met een groot oog lijkt. Welk mechanisme bij de noordpool van Saturnus voor de zes bijna rechte zijdes zorgt, is nog onduidelijk. (MvdH)

Rond de noordpool van Saturnus tekent zich een merkwaardige zeshoek af. De zeshoek in de Saturnusatmosfeer werd in oktober 2006 in beeld gebracht met de infraroodcamera’s aan boord van de NASA-ruimtesonde Cassini, die rond Saturnus beweegt. Deze week werden de opnames naar buiten gebracht. De Voyagers namen in de jaren tachtig de enorme zeshoek (de aarde past er vier keer in) ook al waar, en dat zou betekenen dat dit atmosferisch fenomeen al twintig jaar optreedt. Op aarde bewegen winden in een cirkelvormig patroon rond de polen. Ook op de zuidpool van Saturnus woedt wat op een orkaan met een groot oog lijkt. Welk mechanisme bij de noordpool van Saturnus voor de zes bijna rechte zijdes zorgt, is nog onduidelijk. (MvdH)