Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Liefde die appelleert aan de romantiek van de zee

Het lichtschip Brightside dat een nieuwe bestemming krijgt. Foto Jørgen Krielen Jorgen Krielen/ Amsterdam, 28-03-2007/ N.D.S.M. terrein, Lichtschip van Jeff de Wolf.
Het lichtschip Brightside dat een nieuwe bestemming krijgt. Foto Jørgen Krielen Jorgen Krielen/ Amsterdam, 28-03-2007/ N.D.S.M. terrein, Lichtschip van Jeff de Wolf. Krielen, Jorgen

Het was jaren geleden liefde op het eerste gezicht, maar pas vorig jaar kwam de jeugddroom van Jeff de Wolf (42) uit: met twee vrienden besloot hij het lichtschip Brightside op het Amsterdamse IJ te kopen.

Hoe heb je deze jeugddroom gerealiseerd?

„Vier jaar geleden zag ik het schip liggen, maar toen werd er te veel voor gevraagd. Ik ben me gaan inlezen, want het bleef aan me knagen. Vorig jaar kreeg ik via een sms de tip dat de boot weer te koop was. We gingen meteen kijken en zagen een man op het schip die riep dat hij het al had gekocht. We hebben de eigenaar nog een keer gebeld en hoorden dat dat niet klopte. De man blufte. Het schip roept nou eenmaal emotie op, het appelleert aan de romantiek van de zeevaart.”

Waarom hebben jullie het met zijn drieën gekocht?

„Ik belde een vriend om te vragen of hij het een wijs besluit vond. Hij wilde direct meedoen. Aangezien we beide niet technisch zijn, hebben we een derde vriend met verstand van schepen erbij gevraagd. Hij besloot ogenblikkelijk om mee te doen.”

Wat heeft het schip gekost?

„Een ton, exclusief de verbouwing. Overigens nog een lastige klus; alles aan het schip is rond, krom en scheef.”

Had je dat bedrag klaarliggen?

„Wat moet ik daarop zeggen. We hoefden niet te gaan afwassen om de laatste euro’s bij elkaar te sprokkelen.”

Wat fascineerde je zo aan een lichtschip?

„Het is een industrieel monument. We komen alle drie uit de reclame en adviseren is de kern van ons vak. Dat verschilt niet veel van de functie van het schip: dat is een routewijzer. Daarbij draait het in ons beroep vaak om de vorm. Bij dit schip is de vorm juist ontstaan vanuit de functie. En wat ik zo mooi vind, alles is ruw, in oervorm. Het schip moet sterk zijn omdat het stormen moet overleven.”

Waar wordt een lichtschip voor gebruikt?

„Als vuurtoren op het water. De secundaire functie is dat het weerberichten doorgeeft.”

En wat gaan jullie ermee doen?

„Het moest ons clubhuis worden, ware het niet dat de binnenzijde van het schip in slechte staat was. We gaan het nu grondig verbouwen zodat we klanten kunnen ontvangen, maar we zullen ook lezingen en muziekoptredens gaan organiseren. Het moet een creatieve ontmoetingsplaats worden.”

Blijft het schip in de originele staat?

„We proberen met eerbied te verbouwen. In feite hebben we het in bruikleen. Want de kans is natuurlijk groot dat het schip ons overleeft.”

Willemijn van Benthem