Kroes pakt kartel kranen hard aan

Fabrikanten van waterkranen, douchestangen en andere badkamerartikelen uit zes landen in de Europese Unie hebben onderling illegale afspraken gemaakt volgens de Europese Commissie.

Dat heeft Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) gisteren laten weten. De namen van deze ondernemingen zijn niet bekend gemaakt.

Mogelijk is de Nederlandse sanitairproducent Sphinx uit Maastricht een van de betrokken bedrijven en loopt gevaar een boete opgelegd te krijgen vanwege de prijsafspraken.

Vermoedelijk hebben de bedrijven afspraken met elkaar gemaakt over prijsstijgingen en kortingen. De betrokken bedrijven zijn gevestigd in zes landen, waaronder Nederland. Het oordeel van de Europese Commissie volgt op invallen bij de bedrijven in november 2004.

De invallen in Nederland vonden destijds plaats bij Sphinx in Maastricht, Venlo Sanitair in Venlo en bij een vestiging van het Duitse bedrijf Grohe in Zoetermeer, zo bevestigden de bedrijven destijds.

Brussel heeft de bedrijven nu formeel beschuldigd van het kartel. De directies van deze ondernemingen hebben twee maanden tijd om te reageren op de beschuldigingen van de Europees Commissaris.

Kroes heeft de mogelijkheid om daarna een boete op te leggen, die kan oplopen tot 10 procent van de bedrijfsomzet van het bedrijf. Dat kan voor sommige concerns een financiële tegenvaller betekenen van miljoenen euro.

Kroes deelde vorige maand nog naar verhouding hoge boetes uit van bijna 1 miljard euro aan fabrikanten van liften en roltrappen. Het prominente VVD-lid heeft nog zaken lopen tegen producenten van glas, de elektriciteitssector, softwaregigant Microsoft en creditcardbedrijven.

De commissaris zei kort geleden voor het Europees Parlement dat ze verwacht dit jaar nog negen à tien kartels op te rollen. Doel is dat consumenten zo een echt vrije keuze kunnen maken. Dit jaar legde EU-commissaris Kroes al twee sectoren boetes op. Naast de liftbedrijven waren dat fabrikanten van schakelsystemen. Tot nu toe haalde ze hiermee 1,7 miljard euro op.

Kroes wil een deel van de boetes zelf houden, zodat ze extra ambtenaren kan aanstellen die nog meer kartels kunnen ontmantelen. De makers van vlakglas en de fabrikanten van videobanden zijn mogelijk de volgende sectoren die worden aangepakt. Deze maand nam ze de eerste juridische stappen.