Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Kliniek moet complicaties openbaren

Ziekenhuizen moeten openbaar maken hoe vaak complicaties optreden bij hun behandelingen en hoe ernstig die zijn. Op die manier zullen patiënten ziekenhuizen waar veel fout gaat mijden.

Dat zegt minister Klink (Volksgezondheid, CDA) in een gesprek met deze krant. „Als je aan je blindedarm geopereerd wordt, wil je weten welk ziekenhuis die operatie vaker uitvoert en waar het wel eens mis is gegaan.” Volgende week zal Klink zijn plannen in een brief aan de Tweede Kamer uiteenzetten.

Ziekenhuizen rapporteren complicaties bij een aantal behandelingen nu bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, maar de patiënt krijgt die informatie zelden of nooit onder ogen.

Minister Klink vindt dat de positie van de patiënt in de huidige Zorgverzekeringswet beter moet. Vorig jaar werd die wet door zijn voorganger Hoogervorst (VVD) ingevoerd. De concurrentie tussen verzekeraars werd groter, mede doordat het patiënten makkelijker was gemaakt naar een andere verzekeraar over te stappen.

Volgens Klink wordt er in de zorg nu vooral op de prijs geconcurreerd. Hij wil dat dit op kwaliteit gebeurt. Patiënten moeten volledige toegang krijgen tot informatie over de kwaliteit van ziekenhuizen of medisch specialisten, bijvoorbeeld via een vergelijkende website.

De Tweede Kamer had Klink gevraagd al in april over zijn plannen met de Kamer in debat te gaan en niet, zoals andere leden van het kabinet, honderd dagen te wachten.

Klink is „geschrokken” van een onderzoek van de inspectie, eind februari. Daaruit bleek dat ziekenhuizen medische dossiers niet goed bijhouden, met soms onnodige complicaties voor patiënten. Volgens Klink zijn er protocollen nodig om ziekenhuizen te dwingen complicaties na operaties te registreren en openbaar te maken. De minister denkt dat volledige openbaarmaking als effect heeft dat de zorg goedkoper wordt, omdat er minder medische fouten zullen worden gemaakt.

De minister overweegt verder met een voorstel voor een Zorgconsumentenwet te komen om de rechten van patiënten vast te leggen. Patiëntenorganisaties en de Tweede Kamer hebben in het verleden vaak om zo’n wet gevraagd, maar minister Hoogervorst heeft er nooit een beslissing over genomen.

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg constateerde vorig jaar, net als Klink nu, dat patiënten veel te weinig toegang hebben tot informatie in de zorg, maar oordeelde negatief over een Zorgconsumentenwet. Een wet voor patiënten zou de helderheid in de zorg niet vergroten, vond de raad.

interview: pagina 2