Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

In bijna iedereen zit zo’n jongetje

De magie van Peter Pan werkt nog steeds, ziet Dana Linssen. Ook na vijftig jaar. Een film met Tinker Bell in de hoofdrol is nu in de maak

De acteur die nooit volwassen wil worden (Johnny Depp) als bedenker van de jongen die nooit volwassen wilde worden. In de beetje brave J.M. Barrie-biopic Finding Neverland (2004) van regisseur Marc Foster speelt behalve Depp Kate Winslet als de stervende weduwe wier kinderen Barrie zou adopteren. Depp ziet er ook als Barrie extra jongensachtig uit, bijna op het eng-steriele af. Het tikje eigenzinnige jongetje Peter Llewelyn Davies stond model voor naamgenoot Pan.
De acteur die nooit volwassen wil worden (Johnny Depp) als bedenker van de jongen die nooit volwassen wilde worden. In de beetje brave J.M. Barrie-biopic Finding Neverland (2004) van regisseur Marc Foster speelt behalve Depp Kate Winslet als de stervende weduwe wier kinderen Barrie zou adopteren. Depp ziet er ook als Barrie extra jongensachtig uit, bijna op het eng-steriele af. Het tikje eigenzinnige jongetje Peter Llewelyn Davies stond model voor naamgenoot Pan.

Peter Pan (Walt Disney Home Entertainment)Film: Extra’s:

Zoals Peter Pan kan vliegen, kun je alleen in je dromen. Je spreidt je armen, spant je buik en plotseling ben je lichter dan de zwaartekracht van de alledaagse wereld. Geen wonder dat de magie van Disney-film Peter Pan uit 1953 nog steeds niet door de tijd is aangetast. Hoeveel special effects we sindsdien ook hebben gezien die mensen in staat stellen om de natuurwetten te tarten.

Peter Pan is natuurlijk ook geen echt mens. Hij is een jongetje zoals dat in de meeste mensen verstopt zit. Een jongetje dat nooit volwassen wordt. Nooit volwassen wil worden. Nooit volwassen kan worden. En eigenlijk ook nooit volwassen hoeft te worden.

Z’n avonturen zijn bekend. Op een nacht vliegt hij met zijn feeënvriendinnetje Tinker Bell het huis van de familie Darling binnen op zoek naar zijn schaduw. Voor je het weet vliegen de kinderen Darling – Wendy, John en Michael – mee met Peter en Tinker Bell naar Never Land om daar de infame Captain Hook te verslaan.

Walt Disney zag als kind een reizende theatervoorstelling van het originele toneelstuk uit 1904 van J.M. Barrie (zie kader voor de film over zijn leven) en was er zo van onder de indruk dat hij het verhaal al kort na het begin van zijn carrière als animator wilde verfilmen. Er kwamen een stuk of tien andere films en een wereldoorlog tussen (het eerste storyboard dateert uit 1940), maar in 1949 was het dan zover. Toen begonnen de zogenaamde Nine Old Man, illustere Disney-illustratoren, met tekenen.

De film verscheen vier jaar geleden voor het eerst op dvd. En zoals dat met de Disney-klassiekers gaat, was hij slechts een beperkte periode verkrijgbaar. Nu is er dan onder de noemer van Platinum Deluxe Edition – en weer slechts korte tijd in omloop – een digitaal opgepoetste versie uitgekomen. De zoals altijd bij Disney uitstekend verzorgde extra’s staan op een extra schijf en alleen nostalgici zullen even weemoedig zuchten bij het zien van deze vlekkeloze versie.

Nadat Peter Pan vijf jaar geleden al eens werd gereanimeerd in Return to Never Land, is nu Tinker Bell aan de beurt. De eerste grote Disney-film met de avonturen van het jaloerse elfje is momenteel in postproductie en wordt aan het einde van dit jaar in de Amerikaanse bioscopen verwacht.

Dana Linssen