IJs smelt, dus quotum robbenjacht omlaag

Voor de oostkust van Canada mogen dit jaar minder jonge zadelrobben worden bejaagd dan voorheen, omdat de populatie reeds dreigt uit te dunnen door smeltende ijsschotsen. De robben hebben de schotsen nodig om hun jongen op groot te brengen en door de warme lente zijn er daar dit jaar minder van. Inmiddels heeft de Canadese overheid afgekondigd dat dit jaar een kwart minder zadelrobben mogen worden gedood, maar die maatregel gaat activisten niet ver genoeg.

Volgens een rapport van dierenrechtenorganisatie IFAW zijn voor de oostkust van Canada amper robben of ijs te bekennen. Er zouden dit jaar in de Golf van St. Lawrence zo’n 250.000 zadelrobben zijn geboren, maar het overgrote deel zal niet opgroeien nu de schotsen zijn verdwenen.

Het IFAW bracht haar rapport uit op het moment dat de Canadese minister van Visserij Loyala Hearn heeft besloten om dit seizoen het jachtquotum voor de zadelrob met een kwart te verlagen ten opzichte van vorig jaar. Dierenactivisten op Prins Eduardeiland zijn misnoegd over het feit dat de jacht nog altijd doorgaat, terwijl het sterftecijfer van de zadelrob binnenkort wellicht sterk zal stijgen.

De regering staat bekend om haar conservatieve standpunten in milieukwesties. Zo hebben in het Canadese parlement leden van de oppositie deze week een wet over de uitstoot van CO2 volledig herschreven, omdat de regering niet van plan was vóór 2020 werk te maken van de vermindering van broeikasgassen. (Reuters)