‘Ian Thorpe vorig jaar op dope betrapt’

De legendarische Australische oud-zwemmer Ian Thorpe, vijfvoudig olympisch kampioen, is volgens de Franse sportkrant L’Equipe vorig jaar positief getest op twee verboden middelen.

Volgens een bericht op de website van de krant werd bij Thorpe in mei vorig jaar „abnormale waarden” van het mannelijke hormoon testosteron en een ander hormoon geconstateerd.

Thorpe beëindigde in november op 24-jarige leeftijd zijn zwemcarrière.

Het Australische anti-dopingbureau ASADA zou de zaak vorig jaar hebben gesloten omdat er onvoldoende „wetenschappelijke zekerheid” zou zijn over de test, aldus L’Equipe.

Maar volgens de krant zou de internationale zwemfederatie FINA het oneens zijn met die conclusie, en de zaak hebben voorgelegd aan het hoogste sporttribunaal, het Hof van Arbitrage in de sport (CAS) in Lausanne.

Het nieuws kan uitdraaien op een grote rel tijdens de wereldkampioenschappen zwemmen in Melbourne, waar Thorpe twee weken geleden een prominente rol had bij de openingsceremonie. Morgen wordt het evenement afgesloten.

De Australische zwembond, Swimming Australia, zou de beschuldigingen van het Franse blad vandaag bespreken, zo zei een woordvoerder vanochtend in Melbourne.

Vertegenwoordigers van de FINA wilden nog niet reageren op het bericht.

Thorpe wordt gezien als één van de grootste zwemmers aller tijden. Naast zijn vijf gouden olympische medailles veroverde hij elf wereldtitels. Vooral op de 200 en 400 meter vrije slag was de in Sydney geboren zwemmer dominant.

Hij zwom in totaal 23 wereldrecords op de lange- en kortebaan. Het leverde hem de bijnaam Thorpedo op. Thorpe is in Australië nog altijd mateloos populair.

Na de Spelen van Athene (2004), waar hij in de finale van de 200 meter vrije slag Pieter van den Hoogenband en Michael Phelps versloeg, laste hij een rustperiode in.

Pogingen om terug aan de top te komen liepen vorig jaar spaak. Thorpe zei zich niet meer te kunnen motiveren om dagelijks te trainen. In november stopte hij definitief.