Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Hsl-baanvak Vlaanderen is geïsoleerd lijntje

In het hoofdredactioneel commentaar van 20 maart wordt gesproken over de hogesnelheidslijn (hsl) Amsterdam - Parijs. Dit is echter een misconceptie, want het baanvak tussen Antwerpen en Brussel-Zuid is een spoorlijn die dat predicaat niet verdient. De Belgen zijn slechts bereid geweest om twee van de vier sporen tussen de laatstgenoemde plaatsen enigszins op te waarderen, zodat aldaar met maximaal 200 km/h kan worden gereden. Van dit baanvak zullen ook andere treinsoorten gebruik blijven maken, zodat ook hierdoor vertraging van de Thalystreinen kan ontstaan.

Tevens is op het genoemde baanvak geen sprake van toepassing van de standaarden voor een hsl, zoals fysieke afscherming door ononderbroken hekken, speciale elektronische beveiliging, een bovenleidingspanning van 25 kilovolt en een speciale bovenbouw (rails, ballast). Gelet op het voorgaande en de lengte van de andere hogesnelheidslijnen in West-Europa zal de hsl Amsterdam - Antwerpen een geïsoleerd hogesnelheidslijntje worden.

Het is de vraag of de Belgen bereid zullen zijn om in de naaste toekomst onze mini-hsl daadwerkelijk aan te sluiten op het Europese netwerk van hsl`s naar Frankrijk, Engeland en Duitsland.