Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

‘Holleeder plande drugsvluchten’

De groep rond Willem Holleeder wilde een nieuwe drugssmokkelroute beginnen via het Duitse vliegveld Niederrhein, dat indirect in handen was van vastgoedondernemer Willem Endstra.

Dit stelt Endstra’s voormalige advocaat Bram Zeegers in een verklaring die deze week is toegevoegd aan het dossier in de strafzaak tegen Holleeder, die maandag begint. „Wim Endstra heeft mij in het voorjaar van 2004 verteld dat ze hem hadden gevraagd om drugsvluchten op vliegveld Niederrhein te mogen uitvoeren. Met ‘ze’ bedoelde Wim altijd de groep Holleeder”, aldus Zeegers.

Het is niet de eerste keer dat de georganiseerde misdaad de luchtvaart probeert te infiltreren. Eind vorig jaar werden twee directeuren van luchtvaartmaatschappij Air Holland veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld. Criminoloog Henk Ferwerda, die onderzoek deed naar malafide praktijken in het vastgoed, vindt het plausibel dat criminelen interesse hadden voor vliegveld Niederrhein. „Uit allerlei studies en onderzoeken naar de georganiseerde misdaad blijkt dat logistieke knooppunten van groot belang zijn voor het uitvoeren van criminele activiteiten”, aldus Ferwerda.

Niederrhein was niet de enige luchthaven waarvoor Holleeder belangstelling had. Endstra investeerde voor Holleeder en John Mieremet miljoenen in een kantoorpand op Schiphol. „Dat is ongetwijfeld een goede belegging geweest, maar je moet niet uitsluiten dat hier meer achter zat”, stelt Ferwerda. „Uit dit soort investeringen blijkt hoe diep de georganiseerde misdaad in de bovenwereld is doorgedrongen. ”

Zaterdags Bijvoegsel: pagina 35