Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Hernia

In het bericht over de nekhernia die kan worden behandeld met een tussenwervelschijf van een donor worden enkele zaken door elkaar gehaald en staan ook enkele onjuistheden (`Wervelschijf van donor geneest hernia`, NRC Handelsblad Wetenschapspagina, 27 maart). Operatie van een nekhernia is een van de meest succesvolle ingrepen in de neurochirurgie. Na het verwijderen van de tussenwervelschijf zijn er twee gangbare opties: wel of niet iets tussen de wervels plaatsen. Die `iets` kan zijn een stukje bot, cement, een kooitje van metaal, kunststof of koolstof ofwel een beweeglijke prothese. Anders dan wat er staat worden nekhernia`s niet behandeld door inspuiten met een kraakbeenoplossend middel. Dit gebeurde vroeger wel bij de hernia`s in de onderrug, maar is geheel verlaten. Het nut van het plaatsen van donormateriaal zou de onderlinge beweeglijkheid van de wervels waarborgen, hetgeen ook met de prothese wordt beoogd. Zoals gezegd is de gangbare operatie doorgaans echter zo succesvol dat het aantonen van een verbetering uiterst moeilijk is. De ingreep is ook buitengewoon `forgiving`. Wat je ook doet, het gaat vrijwel altijd goed en de nadelen zijn zeer beperkt. Of de theoretische voordelen van het behoud van beweeglijkheid van de nekwervels opwegen tegen de ongetwijfeld ingewikkelde procedure van het winnen van het donormateriaal (buiten China) is zeer de vraag.