Harmonie in kerk

Fotograaf Ad Nuis bezoekt voor de Achterpagina bijzondere bijeenkomsten. Vandaag in de vijfde aflevering van ‘posters’ een concert van Harmonie De Spaarnebazuin.

Foto Ad Nuis Serie Posters/ Harmonie Spaarnebazuin Deel 5
Foto Ad Nuis Serie Posters/ Harmonie Spaarnebazuin Deel 5 Nuis, Ad

Er staat voor meer dan tweehonderdvijftig jaar muziekhistorie op het podium van de Mariakerk in Haarlem-Noord. Het is ze niet aan te zien, grapt de dirigent. Het is het eerste concert in 2007 voor Harmonie De Spaarnebazuin. En wat voor een, samen met het Koninklijk Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap. Hun website meldt dat er niet alleen wordt gezongen, maar ook gebiljart, gereisd, gewandeld en getennist. En dat al meer dan 177 jaar. De harmonie begint onder leiding van dirigent Joel Eijssen zonder koor. Ze spelen Lyriske Stykker van Edvard Grieg alsook Heimwee, Puck, Ballade en Mars van de Dwergen. Bij Landerkennung valt het koor in, het gaat over de reis die de jonge koning Olav Tryggvason maakte van Engeland naar Noorwegen. Aan de muur Christus, hij luistert onbewogen.

Tekst en foto’s Ad Nuis