Griekse sport stil na dood fan

De regering van Griekenland heeft gisteren alle professionele teamsport in het land voor de duur van twee weken stilgelegd. Dat is een reactie op de gewelddadige dood van een 25-jarige supporter, eergisteren in een voorstad van Athene.

Deze supporter kwam door hoofdletsel om het leven bij ernstige ongeregeldheden, veroorzaakt door rivaliserende voetbalhooligans van de omnisportverenigingen Olympiakos Piraeus en Panathinaikos. Die hadden afgesproken een volleybalbalduel tussen de vrouwenteams van Panathinaikos en Olympiakos in Peania, circa dertig kilometer buiten Athene, aan te grijpen om elkaar te lijf te gaan. Daarbij werden messen, bijlen, stenen en lichtkogels gebruikt.

Enkele tientallen rivaliserende fans bestookten elkaar vanaf motorfietsen met benzinebommen en stenen. Onder de minstens zeven gewonden bevonden zich ook omstanders en voetballers uit lagere afdelingen die op weg waren naar de training. Tijdens de gevechten verrichtte de politie achttien arrestaties.

Ongeregeldheden waren er vorig weekeinde ook bij de voetbalinterland tussen Europees kampioen Griekenland en Turkije, die eindigde in een 4-1 nederlaag voor de Grieken. Griekse fans raakten onderling slaags en bekogelden spelers van Turkije vanaf de tribunes met stokken, munten en plastic waterflessen. De Griekse voetbalbond kan voor dat wangedrag van fans nog een straf tegemoet zien van de Europese voetbalfederatie (UEFA). De Griekse nationale voetbalploeg speelt zijn eerstvolgende kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap op 2 juni, tegen Hongarije.

De Griekse voetbalbond liet gisteren weten zich aan het speelverbod te zullen houden, en besloot ook alle wedstrijden in het amateurvoetbal tot zaterdag 14 april stil te leggen.

Begin februari werd het voetbal in Italië een week stilgelegd nadat bij rellen rond een voetbalduel in Catania, op Sicilië, een politieman om het leven was gekomen. Toen het voetbal werd hervat, speelden sommige clubs hun wedstrijden zonder publiek, totdat hun stadions aan strenge veiligheidsmaatregelen voldeden. Hoewel de rellen in Griekenland ver buiten het stadion plaatshadden, zullen ook de veiligheidsmaatregelen in de Griekse stadions worden aangescherpt. (Reuters, AP)