Frode Haltli: Passing Images

Frode Haltli: Passing Images (ECM 1913; distr. Challenge) ****-
Frode Haltli: Passing Images (ECM 1913; distr. Challenge) ****-

Frode Haltli:Passing Images(ECM 1913; distr. Challenge)

Hij komt uit Noorwegen, speelt accordeon en trad in Nederland als eens op in het kader van een Gaudeamus project. Dat laatste doet vermoeden dat Frode Haltli (1975) een serieus musicus is, en inderdaad, op Passing Images staat geen gezellige kroegmuziek en de cd mikt ook niet op danspubliek.

Wat Haltli wel maakt – samen met Arve Henriksen (trompet), Garth Knox (altviool) en Maja Solveig Kelstrup Ratkje (vocaal) – is een heel persoonlijk soort fusion-muziek die je helemaal tot rust brengt als je nog even niet naar bed wil. De sfeer is overwegend melancholisch en de meeste stukken zijn zo traag dat je tussen het begin en het eind zonder moeite al je zonden kunt inventariseren plus de daarbij behorende straf.

Omdat de accordeonist zelf blijkbaar beelden voorbij ziet trekken, beluister je de titelsong nog een keer. Wat je ziet is een soezende beer die aantal keren één oog opent. Hij rekt zich uit, opent ook zijn andere oog, ziet de wereld om zich heen en besluit om weer te gaan slapen.

FRANS VAN LEEUWEN