de official

De oudere Go-spelers zijn bijna allemaal voormalige schakers en vinden Go een mooiere denksport. 19/3/2007 Foto Freddy Rikken Keizer Karel Go Toernooi te Nijmegen.
De oudere Go-spelers zijn bijna allemaal voormalige schakers en vinden Go een mooiere denksport. 19/3/2007 Foto Freddy Rikken Keizer Karel Go Toernooi te Nijmegen. Rikken, Freddy

In den beginne was er Go. Wat omsingelingsspel betekent. Want de website van de kleinste denksportbond meldt dat dit zover als bekend en ondanks de modern klinkende naam ’s werelds oudste bordspel genoemd kan worden. De Nijmeegse Go-club is gehuisvest in een riant club- annex wijkgebouw. Dat gedeeld wordt met de Katholieke Bond van Ouderen, schutspatroon Maria Geboorte. Vaandel aanwezig. ’s Woensdags wordt er een Go-café gehouden, jaarlijks het Keizer Karel-toernooi. Daarvoor zijn minimaal vijf officials nodig. Die uitnodigingen versturen, de zaal op orde brengen, computerprogramma’s invoeren, lunchpakketten maken en fruit oppoetsen voor deelnemers én officials. Vandaag is er een oneven aantal spelers en moet één van de officials achter het speelbord plaatsnemen. Er gaat wel eens wat mis tijdens het spel en vooral wanneer iemand in tijdnood raakt, wordt er wel eens té hard op speelbord of tijdklok geslagen. Ontstaat er onenigheid over hoe ook al weer de steentjes er vóór de klap bij stonden. Dopingcontrole is theoretisch verplicht en men doet dat hier af met de aanwezigheid van een formulier. Doping en denksport. Bètablokkers helpen misschien. Maar na je veertigste gaan volgens de voorzitter je hersens sowieso achteruit. De oudere spelers zijn bijna allemaal voormalige schakers en vinden Go een heel wat mooiere denksport. Met intrigerende details en boordevol tactiek.

Dit is de 36ste aflevering van een serie over officials in de sport.