Clipzender MTV verhuist van sjiek Bussum naar hip Amsterdam-Noord

De verhuizing van MTV Networks deze week naar Amsterdam, luidt ook een nieuwe fase in: meer komedie, minder clips, schrijft het ANP

In augustus twintig jaar geleden zette het toen nog Amerikaanse MTV voet aan Europese wal in Amsterdam. Toen MTV Networks in 2001 clipzender TMF inlijfde, trok het televisiebedrijf in bij deze nieuwe loot aan de stam. Dat was in Bussum.

Afgelopen donderdag is in Amsterdam-Noord de nieuwe vestiging van MTV Networks (MTV, TMF, Nickelodeon en Comedy Central) geopend.

MTV-directeur Dan Ligtvoet is er blij mee. „Op deze plek trekken we de jongerencultuur binnen.”

De oude studio Concordia in Bussum staat in een chique wijk en dat bleek voor MTV niet echt een creatieve omgeving. Een vroegere topman van MTV-international was het altijd een doorn in het oog als hij de straat in ’t Gooi binnenreed. De tv-makers hebben er altijd redelijk kunnen werken, maar de laatste tijd groeide het bedrijf uit zijn jasje. „We moesten zelfs portocabins plaatsen om collega's te huisvesten. Mensen zaten als konijnen in een hok”, schetst Ligtvoet, die als MTV-leidinggevende ook de hele Benelux en Noord-Europa voor zijn rekening neemt. Omdat MTV zich in een grootstedelijke omgeving wilde huisvesten, kwamen in Nederland qua nieuwe locaties Amsterdam en Rotterdam (bij Las Palmas) in aanmerking. „Maar behalve door deze steden werden we ook door veel andere plaatsen benaderd. Zelfs de gemeente Moordrecht zag ons graag komen. Uiteindelijk kozen we voor Amsterdam omdat veel van onze mensen hier in de buurt wonen en omdat de commerciële- en communicatiesector hier sterk zijn vertegenwoordigd”, aldus de MTV-directeur. De vroegere timmerfabriek van de NDSM-werf werd verbouwd en biedt nu onderdak aan de MTV-zenders. „Deze locatie is de ‘best of both worlds’. Het is een energiek, ruig gebied, dichtbij het centrum van de stad. We worden omringd door creatieve industrie. ” Met de verhuizing liet de MTV-leiding ook een interne reorganisatie ingaan. De clipzender The Box is omgevormd naar een zender met enkel comedy-series: Comedy Central. Jongeren nemen nauwelijks nog de moeite om per sms clips aan te vragen, omdat die via internet gratis opvraagbaar zijn.