Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Bijdehante tante

BRITSE BRANIESCHOPPER: Lady Sovereign heeft misschien een minder zichtbaar achterste dan Jennifer Lopez, maar wel een grotere mond Foto AFP AUSTIN, TX - MARCH 17: Rapper Lady Sovereign poses for a photo during South By Southwest 2006 on March 17, 2006 in Austin, Texas. (Photo by Scott Gries/Getty Images) *** Local Caption *** Lady Sovereign
BRITSE BRANIESCHOPPER: Lady Sovereign heeft misschien een minder zichtbaar achterste dan Jennifer Lopez, maar wel een grotere mond Foto AFP AUSTIN, TX - MARCH 17: Rapper Lady Sovereign poses for a photo during South By Southwest 2006 on March 17, 2006 in Austin, Texas. (Photo by Scott Gries/Getty Images) *** Local Caption *** Lady Sovereign Getty Images/AFP

Lady SovereignPublic Warning(Def Jam/Universal)

De 21-jarige Lady Sovereign uit Engeland is de eerste rapster van buiten Amerika die op het toonaangevende Amerikaanse hiphopplatenlabel Def Jam is getekend. Een bijdehante tante die haar kleine lichaamsformaat compenseert met een omgekeerd evenredig grote mond. Dit debuutalbum verscheen eind vorig jaar al in Amerika en bevat een collectie van de belangrijkste nummers waarmee de Britse branieschopper zich de afgelopen jaren in de kijker rapte van machtige mammoeten uit de Amerikaanse muziekindustrie als Def Jam-directeur Jay-Z en president L.A. Reid.

Voor de doorgewinterde luisteraar van Amerikaanse hiphop is het platte Britse accent van Lady Sovereign even wennen. Ach, de eerste keer dat we zo’n lome rapper uit het zuiden van de VS hoorden, dachten we ook dat onze apparatuur de muziek te langzaam afspeelde. Aan de straattaal, het accent en de rapstijl van het zuiden van de VS zijn we gewend geraakt en inmiddels kunnen we concluderen dat juist die hiphopvariant het op een doodlopende weg geraakte genre weer een nieuwe impuls heeft gegeven. Het spreekt dan ook voor Sovereign dat ze ondanks haar buitenkans in de bakermat van hiphop, haar muzikale eigenzinnigheid overeind houdt.

De muziek van Sovereign is een mix van grime, hiphop en rock met de losbandige energie van punk, de zwaar pompende bassen van een dansvloerkraker en de lome tred van dub en dancehall. Het zijn vaak vrij elementaire, kale beats die volgens de rapster perfect geschikt zijn voor een burenruzieontlokkend volume. Van ontspannen en futuristische funk met echoënde drums en hypnotiserende bliepjes tot een ska-achtige beat met blazers en stevig rockende riffs met sprintende basdrums. Met sirenes, belletjes, eenvoudige synthesizergeluiden en de dreunende bassen is de invloed van oldschoolhiphop evident; met ‘oi, oi, oi’-kreten en rommelige, gruizige riffs is punk evenzeer een inspirator.

Vanaf het cartooneske gesnurk waarmee openingsnummer ‘9 to 5’ begint, toont Lady Sovereign zich een verfrissend talent met een breed scala aan rapstijlen en een vette knipoog.

Zo rapt ze naar aanleiding van het achterste van Jennifer Lopez dat die van haar onzichtbaar is omdat ze altijd baggy jeans draagt, parodieert ze beroemde rapteksten, speelt ze veelvuldig met stemvervormingen, kreten en verwijzingen naar bekende kinderliedjes, bedankt ze met een heerlijk ironisch getoonzet ‘ttthhhank you!’ de mensen die haar wel zien zitten en krijgt de rest er ongenadig van langs.

Lady Sovereign kan in Amerika niet alleen het beeld van de Britten („We ain’t all posh like the Queen”) maar ook dat van rapsters in het algemeen positief bijstellen.

Saul van Stapele