Zilver op teamsprint Kanis en Hijgenaar

De Brit Chris Hoy concentreert zich voor de finale gisteren van de teamsprint. Hij en zijn ploeggenoten kwamen tweeduizendste van een seconde tekort tegen de Fransen. Foto AP Great Britain team cyclist Chris Hoy prepares to ride during the World Track Cycling Championships in Palma de Mallorca, Thursday, March 29, 2007. (AP Photo/Bernat Armangue) Associated Press

Yvonne Hijgenaar en Willy Kanis hebben gisteren bij de WK baanwielrennen in Palma de Mallorca zilver behaald op het onderdeel teamsprint. Bij de mannen kwamen Theo Bos, Teun Mulder en Tim Veldt niet verder dan de vierde plaats.

Hijgenaar en Kanis kwamen op de eerste dag van de WK zowel in de kwalificaties als in de finale tekort tegen het Britse duo Victoria Pendleton, de wereldkampioene sprint van 2005, en Shanaze Reade. Kanis opende tijdens de finale in de eerste ronde sneller dan Reade, maar in de slotronde boog Pendleton de achterstand van het Britse duo om in een voorsprong van 0,3 seconde. De Australische vrouwen wonnen brons.

„Dit is een mooi begin van het toernooi”, zei Kanis na het behalen van de zilveren medaille tegenover persbureau ANP. „We waren iets sneller dan in de ochtend [bij de kwalificatie], maar meer zat er gewoon niet in. We hebben alles gegeven.”

De wereldkampioene fietscross ziet op het onderdeel teamsprint, dat gisteren voor het eerst ook bij de vrouwen op het WK-programma stond, volop toekomst. „Ik moet nog zeker een paar tienden kunnen verbeteren, Yvonne moet ook nog harder kunnen.”

Hijgenaar beaamde dat. „We helpen elkaar naar een hoger niveau. Willy gaat met sprongen vooruit, ik ga mee. Zo groeien we samen naar de wereldtop.”

De teamsprinters zorgden voor een teleurstelling door de finale niet te halen. Theo Bos, Teun Mulder en Tim Veldt kwamen niet verder dan een vierde plaats in de kwalificatie. In de strijd om de derde en vierde plaats werden de Nederlanders afgetroefd door het Duitse team dat 0,04 seconde sneller bleek.

De Nederlandse ploeg had veel trainingstijd geïnvesteerd in de teamsprint, waarop in 2005 al eens zilver werd behaald. Gisteren ging het vooral mis bij de start van Mulder, die 0,4 seconde achterbleef bij zijn persoonlijk record. Bos reed vervolgens de snelste ronde van alle deelnemers, maar de slotronde van Veldt was niet genoeg voor brons. De finale werd verrassend gewonnen door het Franse team dat tweeduizendste van een seconde minder nodig had dan het Britse drietal.

Jenning Huizenga en Jens Mouris deden bij het onderdeel achtervolging niet mee om de medailles. De jonge Huizenga verraste met de vijfde plaats in de kwalificaties. Mouris, vorig jaar nog goed voor zilver, stelde met de zesde plaats teleur. Favoriet Bradley Wiggins behaalde goud, nadat hij in de finale veel sneller bleek te zijn dan de Duitser Robert Bartko. De race kwam ten einde op het moment dat Wiggins Bartko inhaalde.

Robert Slippens eindigde als negende op het omnium, een nieuwe discipline bij het baanwielrennen die uit vijf onderdelen bestaat. De wereldtitel was voor de 23-jarige Tsjech Alois Kankovsky. Zilver ging naar de Argentijn Walter Fernando Perez.

De Nederlandse achtervolgingsploeg werd vanochtend zevende. Groot-Brittannië en Oekraïne komen tegen elkaar uit in de finale. Voor vandaag staat verder onder meer nog de finale individuele achtervolging voor vrouwen op het programma. Bij de mannen vindt de beslissing plaats op de onderdelen keirin en scratch.