Weekboek 13

Nederlandse biografe wint Amerikaanse prijs

De Amerikaans-Nederlandse biografe Julie Phillips heeft de National Book Critics Circle Award gewonnen voor James Tiptree, Jr.: The Double Life of Alice B. Sheldon. Het boek werd bekroond als beste biografie. Phillips, geboren in Seattle, is getrouwd met een Nederlander en woont al jaren in Amsterdam. Aanvankelijk was Phillips nauwelijks geïnteresseerd in sciencefiction. Haar reden om een biografie te schrijven over Alice Sheldon (1915-1987), die naam maakte als sciencefictionschrijver onder het mannelijke pseudoniem James Tiptree Jr., was haar interesse in vrouwenlevens, schrijft zij op haar website.

Omslag laatste deel Harry Potter is al klaar

De tekst is pas op 21 juli gereed, maar uitgeverij Bloomsbury heeft de omslagen van het laatste deel van de Harry Potter-cyclus vrijgegeven. Hierboven staat Harry Potter and the Deathly Hallows in de uitgave voor volwassenen.

Ook de Russen doen het niet meer: lezen

In Rusland slaat de ontlezing eveneens op dramatische wijze zijn tentakels uit, zo bericht The Moscow Times. Een lerares die een 14-jarige leerlinge vroeg welk boek ze onlangs buitenschools had gelezen, kreeg als antwoord ‘of de Cosmopolitan ook als boek meetelde?’ In het land van Tolstoj en Tsjechov kunnen de meeste scholieren zich nog slechts Harry Potter voor de geest halen. „Een hemeltergende schande voor een natie die ooit tot de grootste leesnaties van de wereld behoorde”, verzucht de lerares, die liever anoniem blijft.

Guardian laat nog 35 verhalen in 6 woorden maken

Na een publicatie in Wired waarin schrijvers naar Hemingways voorbeeld (‘For sale: baby shoes, never worn.’) een verhaal in zes woorden schreven en na de wedstrijd op dit weblog, volgt nu The Guardian. 25 schrijvers maakten voor de Britse krant een zeswoordenverhaal. Drie voorbeelden: ‘Samaritans.’ ‘I’m listening.’ ‘Hello?’ ‘Hel…’ ‘Samaritans…’ van Michel Faber, ‘It can’t be. I’m a virgin.’ van Kate Atkinson, Set sail, great storm, all lost van John Banville.

Lezen &cetera Live: Connie Palmen over ‘Lucifer’

‘Alleen fictie doet hem recht’, laat Connie Palmen een van haar personages zeggen over de componist Lucas Loos, die een hoofdrol speelt in haar nieuwe roman Lucifer. In een openbaar interview tijdens de talkshow Lezen &cetera Live van 25 maart (te beluisteren op www.nrc.nl/boekenblog) ging de schrijfster in op haar schatplichtigheid aan het gelijknamige toneelstuk van Vondel, maar ook op het rumoer dat Lucifer heeft veroorzaakt. Ze verdedigde zich tegen het verwijt dat ze de nagedachtenis van de in 2003 overleden componist Peter Schat heeft bezoedeld. ‘Ik ben helemaal niet geïnteresseerd in het schrijven van een sleutelroman,’ zei Palmen, die de interviews over – en reacties op – haar boeken beschouwt als een onvervreemdbaar onderdeel van haar literaire oeuvre. Op 3 april houdt Palmen in De Balie in

Amsterdam een lezing over Lucifer (www.slaa.nl). Volgende week wordt de tekst in Boeken gepubliceerd.

Nederlands dictee tijdens de Salon du Livre in Parijs

‘De oprichter van het Institut Néerlandais in Parijs was bezeten van zijn kunstverzameling.’ Zo luidde de eerste zin van het Groot Dictee voor Franstaligen, dat gisteren plaats had in het instituut aan rue de Lille. Philip Freriks was door Rudi Wester, directeur van het Institut Néerlandais, gestrikt om ook in Parijs de dicteezinnen uit te spreken die door een dertigtal studenten Nederlands en enkele bekende Nederlanders (o.a. Pat Andrea en de Vlaming Luc Devoldere) foutloos moesten worden genoteerd. In het door Pieter van den Blink opgestelde dictee bleek het woord ‘Rembrandttekeningen’ een struikelblok evenals ‘zeventiende-eeuwse schoonheid’, ‘foedraal’, ‘ontluikende liefde’ en ‘opborrelende ideeën’, waarbij de meeste Fransen toch echt aan een borrel dachten.

Nieuw succes voor Japanner Haruki Murakami

De ster van de Japanse auteur Haruki Murakami blijft verder rijzen. Gisteren kreeg hij de Kiriyama Prize toegekend voor zijn recentste verhalenbundel Blind Willow, Sleeping Woman. De Kiriyama Prize, die aan zijn elfde editie toe is, wordt uitgereikt door de NGO Pacific Rim Voices. De onderscheiding is ingesteld om ‘literatuur te bekronen die bijdraagt tot een groter begrip van de volkeren en naties van de Pacific en Zuid-Azië.’ De prijs, die 30.000 dollar bedraagt, wordt elk jaar verdeeld tussen een fictie- en een non-fictieboek.

Jane Austen gepimpt op eigen omslag

Een portret van de Engelse schrijfster Jane Austen mét een nachtmutsje is door uitgever Wordsworth Editions te lelijk bevonden voor gebruik op een boekomslag, zo meldt de BBC. De uitgeverij besliste dan maar om Jane Austen (1775-1817) duchtig te fotoshoppen. Het klassieke, authentieke portret van Cassandra Austen uit de National Portrait Gallery (zie hier) werd voor het boek bijgewerkt met een laagje make-up en hair extensions. Ook het weinig flatterende nachtmutsje van Austen moest eraan geloven.

Deze rubriek bevat een selectie van de berichten op www.nrc.nl/boekenblog. Het weblog Boeken werkt samen met papierenman.blogspot.com. .